Hvorfor omdanne sin enkeltmandsvirksomhed?

Mange danske iværksættere starter med at stifte en enkeltmandsvirksomhed. Det er nemt at komme i gang, få et CVR-nummer, blive momsregistreret og det koster intet at oprette virksomheden.

Enkeltmandsvirksomheden har dog sine åbenlyse ulemper, hvoraf den største er den personlige og ubegrænsede hæftelse. Derudover kan virksomheden ikke eje andre virksomheder, og virksomheden kan ikke ejes af flere personer.

Har du allerede en enkeltmandsvirksomhed? Så kan du læse om dine muligheder for at omdanne en enkeltmandsvirksomhed til ApS her.

 


 

Hvorfor ikke omdanne til et IVS eller A/S?

Tidligere var det muligt at stifte et IVS, men som du nok ved, er denne virksomhedsform afskaffet - og det er nu kun muligt at omdanne en EMV til et ApS eller et A/S. Det koster dog mindre at etablere et ApS, og derfor tager denne artikel afsæt i en omdannelse fra enkeltmandsvirksomhed til ApS. Hvis du allerede nu ved, at du vil omdanne din EMV, kan du klikke på knappen nedenfor. Så kan du få 3 gratis tilbud på en omdannelse.

 

Søger du hjælp til en omdannelse til ApS?

Det har aldrig været nemmere at finde den rette revisor eller bogholder. På blot fem minutter lære vi dig, din virksomhed og dine behov at kende.


 

ApS / Anpartsselskab - det foretrukne valg

Et kapitalselskab – ApS eller A/S – er en selvstændig juridisk enhed, der kan ejes af flere personer eller virksomheder, hvis hæftelse er begrænset, og som i det hele taget giver nogle flere muligheder for en “driftig forretningsmand”.

Et anpartsselskab, stiftes med kontant indskud på 40.000 kroner. Hæftelsen er begrænset til 40.000 kroner, og hvad selskabet ellers ejer. Et ApS kan ejes af flere personer og virksomheder, selskabet kan også eje andre virksomheder, og er i det hele taget den mest gængse løsning.

 

Hvis du ændrer din enkeltmandsvirksomhed til ApS, kan du gøre det skattefrit - Det kaldes skattefri virksomhedsomdannelse.

En skattefri virksomhedsomdannelse går i praksis ud på, at du skyder din gamle enkeltmandsvirksomhed ind i et nyt ApS, og samtidigt udskyder den beskatning, til når du en gang alligevel sælger eller lukker dit selskab. En skattefri virksomhedsomdannelse forudsætter hjælp af enten en revisor eller en advokat. Både en revisor og advokat kan klare det meste, men en revisor skal ind over omdannelsen i forbindelse med en revisorerklæring om enkeltmandsvirksomhedens værdi.

 

 

Hvad koster en omdannelse?

En skattefri virksomhedsomdannelse koster i praksis mellem 5-15.000 kroner hos en advokat eller revisor.

Du kan ikke omdanne din enkeltmandsvirksomhed til ApS uden hjælp fra en advokat eller en revisor, og det er derfor vigtigt at du finder den rette revisor eller advokat, så omdannelsen kan gå så nemt som muligt - og selvfølgelig helt uden fejl!

Ageras kan hjælpe dig med at indhente tilbud fra op til 3 advokater og revisorer, der kan hjælpe dig med at omdanne din enkeltmandsvirksomhed til ApS, og som er i stand til at give dig en fast pris herpå. Vi er specialiserede i at finde det perfekte match til virksomhedsejere og vores matching-service er 100% GRATIS.

 

Søger du en ny revisor eller bogholder?

Det har aldrig været nemmere at finde den rette revisor eller bogholder. På blot fem minutter lære vi dig, din virksomhed og dine behov at kende.

 

Fordele og ulemper ved ApS

Det er vigtigt at være opmærksom på nedenstående fordele og ulemper, før man omdanner en enkeltmandsvirksomhed til ApS.

Fordele ved ApS

 • Et ApS er en særskilt juridisk enhed, og har hermed begrænset ansvar.
 • Du hæfter begrænset - dvs. du hæfter ikke med din personlige formue.
 • Du kan dække startkapitalen på 40.000 kr. ved at indskyde aktiver.
 • Der kan være flere ejere i et ApS, heraf navnet “Anpartsselskab”.


Ulemper ved ApS

 • Der skal indskydes en startkapital på 40.000 kr. 
 • Der skal udarbejdes en årsrapport hvert år. 

 


Betingelser for at kunne omdanne

Der er nogle enkelte betingelser for at kunne omdanne en enkeltmandsvirksomhed til ApS:

 • For at kunne omdanne en enkeltmandsvirksomhed til ApS, så skal der som minimum indskydes en egenkapital på 40.000 kr, da dette er kapitalkravet for stiftelse af et anpartsselskab.
 • Ønsker man at omdanne en enkeltmandsvirksomhed til ApS, så skal dette ske indenfor det første halvår.
 • Omdannelse af enkeltmandsvirksomhed skal ske til et nystiftet ApS, eller alternativt, et selskab der ikke har været aktivt tidligere.
 • Aktiernes skattemæssige anskaffelsessum må ikke være negativ, medmindre at virksomhedsordningen anvedes for indkomståret forud for omdannelsen.
 • For at omdanne en enkeltmandsvirksomhed til ApS, skal en revisor udarbejde en erklæring på enkeltmandsvirksomhedens værdi.


Hvad skal du gøre for at omdanne?

Inden du kan omdanne din enkeltmandsvirksomhed til ApS, så skal du have styr på en række punkter:

 • Først og fremmest skal du søge rådgivning fra en advokat eller revisor, da du ikke kan gennemføre omdannelsen uden hjælp fra en ekspert, eller for den sags skyld, uden bekræftelse af, at selskabskapitalen er til stede.
 • Derudover skal du indhente samtykke fra samarbejds- og kontraktpartnere, da kreditorerne skal godkende det nye ApS som debitor. (Man kan retsligt ikke overdrage gæld til en ny debitor uden tilladelse fra kreditorerne.)
 • Er der kontrakter, hvor det ikke er muligt at opnå samtykke, så skal de genforhandles eller opsiges.

Efter punkterne er opfyldt, vil en revisor kunne hjælpe dig med selve omdannelsen. Hos Ageras hjælper vi dig med at finde den revisor, der passer til netop dine behov. 
 

Hjælp til omdannelse 

Hos Ageras står vi klar til at hjælpe dig med at finde en ekspert, som kan assistere med at omregistrere din personlige virksomhed til et ApS. Ved at udfylde formularen, så kan vi finde den fagperson som passer bedst til dine behov. Efterfølgende modtager du gratis 3 uforpligtende tilbud, hvoraf du selv kan vælge, hvilket der passer bedst til dig. 
 

 

Artiklens indhold

Få 3 Tilbud