Fra virksomhed til selskab

Fra virksomhed til selskab

August 25, 2023 · 5 minutter

Indholdsfortegnelse

Du kan ikke omdanne din virksomhed til et ApS uden hjælp fra en revisor, og det er derfor vigtigt at du finder den rette revisor, så omdannelsen kan gå så nemt som muligt - og selvfølgelig helt uden fejl.

Er du ejer af en enkeltmandsvirksomhed, og ønsker du at omdanne denne til et selskab? Vi hos Ageras dykker ned i virksomhedsomdannelse og fortæller dig om fordele og ulemper, da der kan være mange grunde til at omdanne sin personlig ejet virksomhed til et anpartsselskab eller aktieselskab.

Hvorfor omdanne enkeltmandsvirksomhed?

Mange danske iværksættere starter med at stifte en enkeltmandsvirksomhed. Det er nemt at komme i gang, få et CVR-nummer, blive momsregistreret og det koster intet at oprette virksomheden.

Enkeltmandsvirksomheden har dog sine åbenlyse ulemper, hvoraf den største er den personlige og ubegrænsede hæftelse. Derudover kan virksomheden ikke eje andre virksomheder, og virksomheden kan ikke ejes af flere personer.

IVS - Iværksætterselskab

Tidligere var det muligt at stifte et IVS, men som du nok ved, er denne virksomhedsform afskaffet. 

Afskaffelsen af virksomhedsformen iværksætterselskab skyldes, at den i større omfang end forventet medførte en forhøjet risiko for svig, hvor skatte- og afgiftsrestancer var næsten dobbelt så høje som for enkeltmandsvirksomheder.

A/S - Aktieselskab

Da virksomhedsformen iværksætterselskab er afskaffet, er det nu kun muligt at omdanne en EMV til et ApS eller et A/S.

Det koster dog mindre at etablere et ApS, og derfor tager denne artikel afsæt i en omdannelse fra enkeltmandsvirksomhed til ApS.

ApS - Anpartsselskab

Et kapitalselskab – ApS eller A/S – er en selvstændig juridisk enhed, der kan ejes af flere personer eller virksomheder, hvis hæftelse er begrænset, og som i det hele taget giver nogle flere muligheder for en driftig forretningsmand.

Et anpartsselskab stiftes med kontant indskud på 40.000 kroner. Hæftelsen er begrænset til 40.000 kroner, og hvad selskabet ellers ejer. Et ApS kan ejes af flere personer og virksomheder, selskabet kan også eje andre virksomheder, og er i det hele taget den mest gængse løsning. Hvis du ændrer din enkeltmandsvirksomhed til ApS, kan du gøre det skattefrit - Det kaldes skattefri virksomhedsomdannelse.

En skattefri virksomhedsomdannelse går i praksis ud på, at du skyder din gamle enkeltmandsvirksomhed ind i et nyt ApS og samtidigt udskyder den beskatning til, når du en gang alligevel sælger eller lukker dit selskab. En skattefri virksomhedsomdannelse forudsætter hjælp af en revisor. En revisor kan klare det meste, en revisor skal ind over omdannelsen i forbindelse med en revisorerklæring om enkeltmandsvirksomhedens værdi.

Hvad koster skattefri virksomhedsomdannelse?

En skattefri virksomhedsomdannelse koster i praksis mellem 5-15.000 kroner hos en revisor.

Du kan ikke omdanne din enkeltmandsvirksomhed til ApS uden hjælp fra en revisor, og det er derfor vigtigt at du finder den rette revisor, så omdannelsen kan gå så nemt som muligt - og selvfølgelig helt uden fejl.

Hvorfor ApS?

Det er vigtigt at være opmærksom på nedenstående fordele og ulemper, før man omdanner en enkeltmandsvirksomhed til ApS.

ApS fordele

  • Et ApS er en særskilt juridisk enhed og har hermed begrænset ansvar.
  • Du hæfter begrænset - dvs. du hæfter ikke med din personlige formue.
  • Du kan dække startkapitalen på 40.000 kr. ved at indskyde aktiver.
  • Der kan være flere ejere i et ApS, heraf navnet anpartsselskab.

ApS ulemper

  • Der skal indskydes en startkapital på 40.000 kr. 
  • Der skal udarbejdes en årsrapport hvert år.

Hvornår kan man omdanne virksomhed?

Der er nogle enkelte betingelser for at kunne omdanne en enkeltmandsvirksomhed til ApS:

  • For at kunne omdanne en enkeltmandsvirksomhed til ApS, så skal der som minimum indskydes en egenkapital på 40.000 kr, da dette er kapitalkravet for stiftelse af et anpartsselskab.
  • Ønsker man at omdanne en enkeltmandsvirksomhed til ApS, så skal dette ske indenfor det første halvår.
  • Omdannelse af enkeltmandsvirksomhed skal ske til et nystiftet ApS, eller alternativt, et selskab der ikke har været aktivt tidligere.
  • Aktiernes skattemæssige anskaffelsessum må ikke være negativ, medmindre at virksomhedsordningen anvendes for indkomståret forud for omdannelsen.
  • For at omdanne en enkeltmandsvirksomhed til ApS, skal en revisor udarbejde en erklæring på enkeltmandsvirksomhedens værdi.

Hvordan omdanner man virksomhed?

Inden du kan omdanne din enkeltmandsvirksomhed til ApS, så skal du have styr på en række punkter:

  • Først og fremmest skal du søge rådgivning fra en revisor, da du ikke kan gennemføre omdannelsen uden hjælp fra en ekspert, eller for den sags skyld, uden bekræftelse af, at selskabskapitalen er til stede.
  • Derudover skal du indhente samtykke fra samarbejds- og kontraktpartnere, da kreditorerne skal godkende det nye ApS som debitor. (Man kan retsligt ikke overdrage gæld til en ny debitor uden tilladelse fra kreditorerne.)
  • Er der kontrakter, hvor det ikke er muligt at opnå samtykke, så skal de genforhandles eller opsiges.

Efter punkterne er opfyldt, vil en revisor kunne hjælpe dig med selve omdannelsen. Hos Ageras hjælper vi dig med at finde den revisor, der passer til netop dine behov.

Hjælp til omdannelse

Hos Ageras står vi klar til at hjælpe dig med at finde en ekspert, som kan assistere med at omregistrere din personlig ejet virksomhed til et ApS. Ved at udfylde formularen, så kan vi finde den revisor, som passer bedst til dine behov. Efterfølgende modtager du op til tre uforpligtende tilbud, der er helt gratis, hvoraf du selv kan vælge, hvilket der passer bedst til dig.

Relaterede blogs