Investering i aktier: Udnytter du dine frie midler?

Investering i aktier: Udnytter du dine frie midler?

August 25, 2023 · 5 minutter

Indholdsfortegnelse

Mange selskaber og private udnytter ikke deres frie midler optimalt. I stedet for at lade dem stå på kontoen kan de investeres og skabe et potentielt afkast. Alligevel er mange tilbageholdende, når det kommer til at investere i aktier grundet usikkerhed. I denne artikel får du ekspertråd fra Alexander Arbitrage om, hvordan du skal navigere i de finansielle markeder.

Aktieinvestering

Grundet det lave renteniveau betaler virksomheder og private for at have penge stående i banken. Det er både surt og koster penge, også når vi tager højde for inflationen. Det er nødvendigt at have likvider til omkostninger på den korte bane, men har man frie midler, kan de investeres for at undgå at betale negative rente, undgå inflationen og opnå et potentielt afkast.  De finansielle markeder har givet gode afkast siden finanskrisen, men det er vigtigt at have en plan, når man investerer sine frie midler. Ligeledes er det altafgørende at have det rigtige mindset og forståelse for, hvordan man tjener penge i de finansielle markeder. Netop dette vil jeg komme ind på i denne artikel.

Måden man tjener penge i de finansielle markeder er hverken ved at investerer i virksomheder med stærke nøgletal, hvor nyhederne er positive eller hvor kvaliteten på produkterne er i top. Svaret er derimod, at man har samme holdning som de store banker, hedge fonde og pensionsselskaber, for det er disse aktørers præferencer, der kan få efterspørgslen til at ændre sig, og derved ændre prisen på aktivet.

Forestil dig at du er tilskuer til en skønhedskonkurrence. Du skal gætte på, hvem de andre tilskuere synes, er den pæneste i blandt deltagerne til skønhedskonkurrencen. Der er de høje, de rødhårede, de mulate eller dem med former, men hvor relevant er din smag? For at gætte på hvem de andre synes er den pæneste, er det nødvendigt at sætte sig ind i, hvilke præferencer de har. Din egen holdning betyder intet, og samme mindset er nødvendigt at have, når du placerer dine frie midler i de finansielle markeder.

Hvornår er et aktiv dyrt eller billigt?

Jeg havde en klient, der skulle købe en investeringsejendom i Sønderjylland, hvor kvadratmeterprisen var 6.000 kroner. I København kunne man på samme tidspunkt finde lejligheder til næsten 10 gange kvadratmeterprisen som i Sønderjylland. Sammenligner man priserne for ejendommene en til en, vil ejendommen i Sønderjylland betragtes som billig, fordi man får mere for pengene. Boliger eller beliggenheden i Sønderjylland er ikke identiske med København, og derfor kan ejendommen i København ikke betragtes som dyr blot fordi, den koster næsten 10 gange så meget. Det samme gør sig gældende i de finansielle markeder, hvor value ikke er et parameter, du bør investere efter. Det eneste parameter du bør investere ud fra, er banker, hedge fonde og pensionsselskabers præferencer til udviklingen, da det er deres meninger, der ændrer prisudviklingen.

Eksempel: Du bliver konfronteret med to aktier, som du har købt for et år siden til 400 kroner stykket.

Aktie ABC hvor prisen er gået fra 400, 390, 380, 370, 360 til nu 350 kroner

Aktie XYZ hvor prisen er gået fra 400, 410, 420, 430, 440 til nu 450 kroner

Hvad vil du gøre nu med de to forskellige aktier? Sælge, købe eller beholde?

Langt de fleste vil beholde aktie ABC og sælge aktie XYZ, for det gør så ondt at se aktie XYZ muligvis gå tilbage til kurs 400 og se den åbne profit forsvinde. Ligeledes vil mange beholde aktie ABC, fordi de ikke kan indrømme at de tog fejl, og de er på den forkerte side af, hvad de store banker, hedge fonde og pensionsselskaber mener om aktien.

Flere vil endda købe mere til kurs 350, fordi den nu er blevet billig, i håb om at den vender, og de kan skabe et afkast på investeringen. Men hvad er det, vi i realiteten fortæller os selv, når vi skal træffe valgene for, hvad vi vil gøre med de to forskellige aktier?

For aktie ABC tages tabet ikke fordi man håber på at markedet vender. Man undgår derfor smerten ved at sige, at man tog fejl, og så længe positionen stadig er åben, undgår man smerten og håber udviklingen vender. Man lader derfor sit tab løbe og tænker irrationelt.

For aktie XYZ tager man profitten ved kurs 450, fordi man er bange for smerten, hvis den åbne profit forsvinder. Når man har solgt aktie XYZ til kurs 450 og har tjent 50 point, kan det være svært, at placere en ny handel, fordi man vil undgå, at den profit man lige har tjent forsvinder. Aktie ABC er fyldt med håb, hvorimod aktie XYZ er fyldt med frygt. Håbet for at aktie ABC stiger tilbage til kurs 400 og frygt for, at aktie XYZ falder tilbage til kurs 400.

Det er dyrt ikke at have en plan eller en forståelse for, hvordan man behandler sine investeringer med omhu. Der er et uendeligt antal muligheder for, at få fonde til at investere dine frie midler, men ønsker du selv at investere, er du mere end velkommen til tage kontakt til mig.

Du kan læse, hvad andre fortæller om Alexander Arbritrage her.

Find revisor

Synes du, at aktieinvestering er svært? Måske har du svært ved at finde rundt i skattereglerne ved aktier og værdipapirer. Så vil vi råde dig til at hyre en revisor. Hos Ageras står vi klar til hurtigt, nemt og effektivt at matche dig med op til tre revisorer, der er specialister indenfor aktieområdet - helt gratis og uforpligtende.

Relaterede blogs