Hvordan skal udbyttet i et holdingselskab investeres? Dette spørgsmål er vigtigt at stille sig selv, for at få det maksimale ud af sit holdingselskab. Vi i Ageras har givet ordet videre til Digital Revisor, som giver dig deres bedste ekspert-råd inden for emnet.

Det er uvist, hvor mange holdingselskaber, der er oprettet i Danmark. Men med ca. 300.000 aktive firmaer er det ikke urimeligt at antage, at der er mere end 50.000 holdingselskaber. I hvert fald blev det opgjort, at der var mere end 43.000 i 00’erne. Dengang var holdingselskaberne i rivende udvikling, og det har med al sandsynlighed fortsat frem til i dag. 
Det er der ganske gode grunde til. Og du har sikkert selv oprettet dit holdingselskab på baggrund af dem. Her tænker vi selvfølgelig på de altoverskyggende skattemæssige fordele, som er: 

  1.  Du får skattefrit udbytte fra drifts- til holdingselskab
  2.  Det overførte udbytte er beskyttet i dit holdingselskab i tilfælde af økonomiske problemer i driftsselskabet eller konkurs
  3.  Du kan sælge driftsselskabet og overføre beløbet til holdingselskabet skattefrit.

Men hvordan går det egentlig med dit holdingselskab? Måske synes du, det er en anelse møjsommeligt at have et holdingselskab ved siden af dit driftsselskab, som du i øvrigt bruger størstedelen af din tid på i forvejen. Det kan også være, du glemmer holdingselskabet engang i mellem. Aktiviteterne er jo ikke mange.
På den anden side kan dit holdingselskab være et velsmurt lokomotiv i ubremselig fart, som dampen aldrig går af, fordi der hele tiden tilføres nye kul. 
Der er dog væsentlige ting at have øje for, når du har et holdingselskab, som fx, hvordan dit udbytte skal investeres, så du får tilføjet mest værdi til dit selskab. Her får du vores gode råd baseret på flere års erfaring. 

Hvad er udbytte?

Måske skal vi lige tage den fra starten af. Et udbytte er en årlig udbetaling af virksomhedens overskud til ejerne af selskabet eller aktionærerne. Alle virksomhedsejere higer efter et overskud. Og du er sikkert ingen undtagelse. Et overskud kan du nemlig bruge til mange ting - og det får du meget mere at vide om lige her.

Oversigt over mulige investeringer🔎

  1. Overvej, om du skal udbetale udbyttet til dig selv.
  2.  Overvej, om du skal investere i fx aktier. 


1. Vil du investere dit udbytte privat?


Udbyttet fra driftsselskabet kan overføres skattefrit til dit holdingselskab, men hvad der så skal ske med det efterfølgende, er en helt anden sag. Du har fx mulighed for at udbetale en del af det eller det hele til din private konto. 
Hvis du udbetaler fra holdingselskabet til dig selv, bliver udbetalingen beskattet ud fra reglerne om aktieindkomst. Det betyder, at du kan udbetale op til 55.300 kr. med 27 % i skat til dig selv i år. Når beløbet overgår det, vil resten beskattes med 42 %. Satserne, vi nævner her, gælder for år 2020. De ændres hvert år, så derfor er det vigtigt at holde øje med dem. 
Hvis du er gift, kan du bruge det uudnyttede grundbeløb og udbetale op til 110.600 kr. med en lav beskatning på 27 %. 

 

2. Skal udbyttet bruges til aktier? 


Har du en god portion penge i holdingselskabet, kan du også bruge pengene til at investere i nye eventyr. Du kan fx investere i et nyt driftsselskab og også få udbetalt udbyttet derfra. Går det godt, vil pengetanken i dit holdingselskab vokse, mens dit smil bliver bredere.
Du kan også vælge at investere i aktier eller obligationer. Her kan du også få et udbytte, du skal bare sørge for at være skarp, når det kommer til kursstigninger og være hurtig på tasterne, så du kan få udbetalt aktien lige, når den rammer det rette punkt. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, når det gælder investeringsmuligheder for holdingselskaber. 

 

liste over beskatning af udbytte i et holdingselskab

Der er ikke noget rigtigt og forkert 


Det er ikke til at bedømme, hvad der er rigtig og forkert at bruge et holdingselskab til. Det absolut vigtigste er ikke at glemme det i løbet af året. Langt de fleste bruger nemlig mest tid i driftsselskabet. Og hvis du glemmer at indberette til Erhvervsstyrelsen, skal du betale afgifter. Det skal vi selvfølgelig undgå, og det er derfor, vi er her. 
Men når det gælder spørgsmålet, hvad der skal ske med udbyttet, er det anderledes. I stedet for at overveje, hvad der er mest rigtig at gøre, skal du hellere overveje, hvor risikovillig du er. At investere er altid forbundet med en vis usikkerhed, og hvis du ikke er risikovillig, kan det være et hårdt slag at miste penge på dine investeringer. I stedet kan du holde pengene i dit holdingselskab, hvor de står sikkert. På den måde vil du altid være sikker på, at der er gemt noget, hvis du får brug for dem. 

 

Glem ikke årsrapporten I dit holdingselskab 


Den sidste ting at holde øje med, når du har besluttet dig for, hvad der skal ske med dit udbytte, er måske lidt banal, men det gør den ikke mindre vigtig. Du skal holde øje med dit holdingselskab og dit udbytte, og investeringer skal angives i årsregnskabet/årsrapporten. Det er langtfra unormalt at glemme sit holdingselskab i ny og næ. Det ser vi hvert år – og dermed bliver årsrapporten for holdingselskabet også glemt.
Egentlig er der en god forklaring på, hvorfor det kan ske. Der sker nemlig ikke særlig meget i et holdingselskab. Derfor er der få aktiviteter. I mange tilfælde er der kun en enkelt postering i holdingselskabet hvert år. Den postering er overførslen af driftsselskabets udbytte. 
Men holdingselskabet er juridisk ligestillet med driftsselskabet. Det betyder, at der også skal laves et årsregnskab for holdingselskabet. Det kan godt være lidt irriterende, fordi der ikke er meget aktivitet i holdingselskabet.
Men vi kan ikke ændre på lovgivningen. Derfor anbefaler vi, at du sørger for at finde en revisor til at lave driftsselskabets årsrapport i god tid, så du bagefter har god tid til at udarbejde holdingselskabets årsrapport. Vi har oplevet meget travle holdingselskabsejere, som har kort tid til at lave holdingselskabets årsrapport. 

 

Blogindlæg er lavet af Digital Revisor som udbyder et online værktøj til valg af skatteordning og udfyldelse af forskudsopgørelse. De udøver også professionel rådgivning til ejerledere af holdingselskab. Ønsker du Digital Revisors hjælp, så Læs mere om Digital Revisor lige her. Hvis du ønsker 3 gratis tilbud på rådgivning, beskatning eller årsrapporten til dit holdingselskab, så klik på nedenstående knap og få hjælp inden for 48 timer.  
 

Artiklens indhold

Få 3 Tilbud