EU’s hvidvaskningsdirektiv lyder umiddelbart ikke, som noget du bør forholde dig til – og dog. For i forlængelse af dette har folketinget vedtaget en lovændring i selskabsloven, der betyder, at langt de fleste virksomheder skal registrere deres reelle ejere i et offentligt registrer. Men hvornår er man en såkaldt ”reel ejer”, og hvordan registrerer man dette? Det kommer vi ind på herunder.

Reelle ejere

Inden vi præciserer, hvad der menes med en ”reel ejer”, skal det pointeres, at lovændringen IKKE omfatter enkeltmandsvirksomheder, og derfor slipper en stor del af jer med skrækken. Ejer du derimod et I/S, ApS, IVS, K/S eller A/S er der god grund til at læse denne artikel færdig – også selvom den blev indledt med noget så kedeligt som et EU-direktiv.

Inden du begynder at panikke over din aktiebeholdning i Novo Nordisk, skynder vi os videre til det der med reelle ejere. Lovændringen gælder nemlig heller ikke børsnoterede virksomheder, og selv hvis den gjorde, ville dine to Mærsk-aktier (desværre) ikke gøre dig til en reel ejer af det danske rederi.

Erhvervsstyrelsen definerer således reelle ejere som ”den eller de fysiske personer, der i sidste ende direkte eller indirekte ejer eller kontrollerer en tilstrækkelig del af ejerandelene eller stemmerettighederne, eller som udøver kontrol ved hjælp af andre midler”.

Men hvor gå grænsen for ”en tilstrækkelig del”? Erhvervsstyrelsen kommer ikke selv med noget endegyldigt svar. Men ejer eller kontrollerer du direkte eller indirekte mere end 25 % af virksomheden, er det en indikation på, at du er en såkaldt reel ejer – og dette skal du derfor registrere. For at gøre forvirring total, kan man sagtens eje eller kontrollere mindre end 25 % af en virksomhed, og stadig være en reel ejer. Dette kan bl.a. være tilfældet, hvis man besidder ”kontrol ved hjælp af andre midler”. Dette kan udmønte sig i diverse rettigheder som f.eks.:

  • Udpegning af ledelsesmedlemmer
  • Godkendelse af årsrapport i forhold til udbyttebetalinger
  • Vetoret

Men hvordan ejer man en virksomhed indirekte? Det gør man ved at eje en virksomhed, som helt eller delvist ejer en anden virksomhed.

Vi har lånt Erhvervsstyrelsens eksempel til at illustrere, hvordan man udregner de direkte og indirekte ejerforhold, når ejerkæden tæller mere end blot et holding- og et driftsselskab.

Herunder ses ejerstrukturen for virksomhed A. Virksomheden skal identificere og registrere dens reelle ejere, hvilket gøres ved at gå tilbage i ejerkæden.

 tavle over direkte og indirekte ejere af selskaber

  • Lene ejer virksomhed A indirekte med (1 x 0,20 x 0,60) x 100 = 12 pct.
  • Jens ejer virksomhed A indirekte med (0,50 x 0,60) x 100 = 30 pct.
  • Mie ejer virksomhed A indirekte med (0,30 x 0,30 x 0,60) x 100 = 5,4 pct.
  • Hanne ejer virksomhed A indirekte med (0,70 x 0,30 x 0,60) x 100 = 12,6 pct.
  • Peter ejer virksomhed A direkte med 30 pct.

Dermed er det kun Jens og Peter, som er reelle ejere af virksomhed A, hvis vi udelukkende fokuserer på ejerandelen.

Men som tidligere nævnt, kan man sagtens være en reel ejer med en ejerandel på mindre end 25 %. Lad os illustrere dette ved at justere lidt i det foregående eksempel. Lad os sige, at virksomhed D nu ejer 51 % af virksomhed B. For Mie og Hanne vil dette betyde, at de nu indirekte ejer hhv. 9,2 % og 21,4 % af virksomhed A. De overskrider stadigvæk ikke grænsen på 25 %. Alligevel vil Hanne skulle registreres som reel ejer af virksomhed A, da hun kontrollerer både virksomhed D (70 %) og virksomhed B (51%) og dermed også virksomhed A (60 %).

Sådan registrerer du virksomhedens reelle ejere

I videoen herunder guider vi dig hurtigt og nemt gennem, hvordan du registrerer virksomhedens reelle ejere.

Er du ikke den store fan af min sprøde røst, beskriver vi også herunder, hvordan du undgår bøderne og får registreret virksomhedens reelle ejere, inden fristen udløber d. 1. december.

1. Gå ind på Erhvervsstyrelsens hjemmeside www.indberet.virk.dk og log ind med virksomhedens NemID.

2. Klik på ”Registrer ejerforhold”.

3. Klik på ”Start”.

4. Find din virksomhed ved at søge på virksomhedens CVR-nummer.

5. Klik ”Ændre virksomhed” ud fra virksomheden.

6. Klik på ”Rediger” under ”Ejerforhold”.

7. Tilføj virksomhedens reelle ejere (fulde navn og CPR-nummer). Tryk ”Gem” og herefter ”Fortsæt”.

8. Du bliver præsenteret for en opsummering af din registrering, som du skal godkende ved at trykke ”Godkend og afslut”. Du vil herefter modtage en kvittering på din indtastning. 

Få hjælp til at blive registreret

Få hjælp af en revisor til at registrere alle reelle ejere og få derudover hjælp til alt det administrative. Det kan fx være regnskabet i din virksomhed eller momsen. Uanset hvad står Ageras klar til at hjælpe dig som virksomhedsejer med at finde det rette match. Et match, du kan stole på, hvilket er vigtigt, når det kommer til ens virksomhed og pengesager. 

Giv mig 3 gratis tilbud, så jeg kan sammenligne

Artiklens indhold

Få 3 Tilbud