Bogholder

Bogholder

En bogholder er en person, der opsamler og holder styr på data til udarbejdelse af regnskabet. Betegnelsen bogholder stammer fra førhen, hvor regnskabet blev ført i bøger. Bogholderen var den der holdt styr på regnskabet, og heraf holdt bøgerne. I dag bogfører de fleste bogholdere dog i et IT-baseret regnskabsprogram.

Titlen som bogholder er ubeskyttet, hvilket betyder at alle kan kalde sig bogholder. Dette betyder også, at der heller ikke eksisterer en dissideret bogholder uddannelse.

Hvad laver en bogholder?

En bogholder har typisk en multifunktionel position. Hvad en bogholder præcist laver afhænger af bogholderens kompetence, og hvad kunden efterspørger.
Typisk står en bogholder for følgende opgaver:

Hvad er forskellen på en bogholder og en revisor?

En revisor er ligesom en bogholder ikke en beskyttet titel, hvorfor alle og enhver kan kalde sig revisor. Men når man snakker om en revisor i daglig tale, hentyder man som regel til en godkendt revisor. En godkendt revisor er enten en registreret revisor eller en statsautoriseret revisor, hvoraf begge titler er beskyttet.

Nogle selskaber er underlagt revisionspligt. Dette betyder at deres årsrapport skal gennemgå revision, når rapporten indberettes. Kun godkendte revisorer kan foretage revision, hvorfor den helt store forskel findes her.

Udover at foretage revision af regnskaber og den uddannelsesmæssige baggrund, kommer forskellen mellem revisorer og bogholdere også til udtryk i form af den rådgivende og konsulterende rolle, en revisor også typisk påtager sig.

En revisor kan typisk også varetage opgaver, som dem bogholderen beskæftiger sig med, men en revisor er typisk også dyrere end en bogholder.

Har jeg brug for en bogholder?

Hvorvidt du har behov for en bogholder, afhænger både af hvor regnskabskyndig du er, og hvorledes du prioriterer din tid. Mange selvstændige vil nemlig hellere bruge deres tid anderledes i virksomheden, end på at sidde med regnskabet, da dette hurtigt kan være en tidsrøver.

Derfor kan det hurtigt vise sig at være en relevant løsning for dig at benytte dig af en bogholder, hvorimod en revisor ofte kun er relevant for større virksomheder.

Hvis du mangler en bogholder, kan du med fordel benytte dig af Ageras, som formidler kontakt mellem virksomheder og bogholdere. Du skal blot udfylde en formular her, og så modtager du 3 gratis og uforpligtende tilbud, der er skræddersyet efter lige præcis dine behov. 

Få 3 gratis og uforpligtende tilbud fra bogholdere i dit nærområde her.