Opstart af virksomhed: Den komplette guide

Opstart af virksomhed: Den komplette guide

August 25, 2023 · 6 minutter

Din guide til opstart af egen virksomhed

Overvejer du at realisere din iværksætterdrøm? Så fortsæt med at læse for at lære de bedste tips til at starte en succesfuld virksomhed fra bunden.

At tænke på at blive selvstændig kan være skræmmende. Hold din entusiasme høj og sørg for at forberede dig ordentligt. Den forberedende proces indebærer at lære, hvordan du etablerer din egen virksomhed, hvordan du driver den med succes, og om du har en solid forretningsidé.

Etablering af virksomhedsidéen

Pointen værende, at man ikke behøver at være first mover på et marked for at få stor success med sin virksomhedside. Du skal blot sikre, at der er et marked for din virksomhed. Eksempelvis, hvis du vil starte en produktionsvirksomhed, så skal du sikre dig, at der er efterspørgsel og et behov på markedet for det produkt du vil producere.

Hvis etablering allerede virker uoverskueligt, og du helst allerede nu vil fokusere på at udvikle din forretningsidé i stedet for at bruge tid på det administrative, så kan du få et tilbud på 3 kompetente revisorer. Så kan du sammenligne priser og kompetencer - det er uden binding. Klik på linket nedenfor, hvis du ønsker at sammenligne priser.

Hvordan lægger jeg en forretningsplan?

Før du starter et firma, er det afgørende at lave en forretningsstrategi. Din forretningsplan guider dig gennem de forskellige processer, du skal mestre, mens du etablerer din virksomhed og er et fantastisk værktøj til at holde styr på din forretningsidé.

En stærk forretningsplan bør i det mindste give en grundig beskrivelse af dit forretningskoncept, de varer eller tjenester, du ønsker at sælge, det målmarked, du vil målrette mod, og virksomhedens økonomi.

Den kreative del af udviklingsprocessen kan hjælpes på vej af et koncept, der hedder the ideation process. Dette er en process, hvor du skal brainstorme måder, hvorpå du kan udvikle din virksomhed, som i dette tilfælde er din virksomhedsidé. Processen skal lede til, at du har kompetencen til at lægge din forretningsplan.

Du skal ofte nytænke dit koncept og din forretning, da dette er en forudsætning for at forblive relevant på markedet.

Hvordan navngiver jeg min virksomhed?

Nu har du lavet det mest afgørende forarbejde, og du har besluttet dig for, at det er en god ide at fortsætte med etableringen af din virksomhed. Men inden du kan registrere din virksomhed og starte den for alvor, skal det kære barn jo have et navn.

Her er 5 gode råd til navngivningen af din virksomhed:

  • Det skal være kort og enkelt.
  • Det skal være let at stave til.
  • Sikre dig, at domænet (til det, der med tiden skal blive din hjemmeside) ikke allerede er taget.
  • Opfind gerne en sammentrækning, eller et ordspil, der samtidig indikerer, hvad din virksomhed handler om.
  • Lås rettighederne til firmanavnet, således at du ikke havner i en situaion, hvor du skal betale for rettighederne til navnet EFTER en anden har registreret samme firmanavn.

Det er altid en god ide at have et virksomhedsnavn som dine kunder og potentielle kunder vil kunne udtale, huske og stave til. Derudover må det også rigtig gerne være unikt.

Hvor meget kapital skal jeg bruge for at starte en virksomhed?

Svaret på dette spørgsmål afhænger selvfølgelig af, hvilken form for virksomhed du starter. Hvis du starter en produktionsvirksomhed skal du sandsynligvis erhverve dig teknologi og produktionsmaskiner, hvilke tilsammen kan udgøre ret store startomkostninger.

Skal du derimod starte en webshop, kan det være, at du ikke behøver at pålægge din virksomhed nogle anlægsaktiver. Dette er især sandt, hvis du, i starten, kan bruge dit eget hjem som lager. For at udregne, hvad du helt konkret skal bruge, kan vi anbefale dig at lægge et etableringsbudget.

Hvad er et etableringsbudget?

Et etableringsbudget giver en et overblik over ens udgifter i forbindelse med stiftelse af virksomhed. Der kan indgå mange forskellige poster i dit etableringsbudget, da dette afhænger af, hvad det kræver at starte din virksomhed op. 

Du kan spare startkapitalen op gennem nogle år, men det er bestemt også en mulighed at søge om et lån i banken. Det foregår typisk ved, at du planlægger et møde med din bankrådgiver om virksomhedsstart. Så holder du en pitch omkring din virksomhedsidé, og fremlægger dertil dit budget. Tror banken på dig og din idé, og kan du kautionere for beløbet, vil de typisk indfri lånet til dig.    Har du en virksomhedsidé som kræver en større kapital, end hvad banken alene vil indfri til dig, er det også en mulighed at forsøge at finde investorer. Dette vil typisk medføre, at de ved indgåelse af en aftale også tager ejerskab af en vis procentdel af din virksomhed. Investorer har ofte mange års efaring med virksomhedsdrift, så det kan måske være en meget god mulighed for dig at overgive lidt ejerskab i bytte for en investeringssum og en sparringspartner.

Hvordan etablerer man et CVR?

Når man skal registrere sig i CVR-registret, skal man samtidig registrere den selskabsform man har valgt. Derfor skal du altså gøre dig klart, hvilken selskabsform du vil starte inden du går på Virk.dk og indtaster dine oplysninger. Virk - statens platform for virksomheder - har en god vejledning, og således vil du blive hjulpet igennem trinene, når du har valgt selskabsformen.

Hvilken selskabsform du vælger, afhænger af de forskellige detaljer, der vedrører din virksomhed. Heri indgår om du er selvstændigt erhvervsdrivende, eller om du starter med 10 medarbejdere. De virksomhedsformer som du kan vælge imellem er:

Det er en rigtig god idé at søge om bevillinger og tilladelser fra startskuddet, således at de fornødne papirer og beføjelser er i orden. Har du ikke styr på dine tilladelser, kan det alene være grundlag for at lukke din virksomhed.

Hvilke forsikringer skal jeg have som virksomhedsejer?

Hvilke forsikringer du skal have afhænger af, hvilken type virksomhed du vil drive. Der er dog nogle forsikringer, der er lovpligtige:

  • Ved fast ejendom: Når din virksomhed ejer fast ejendom, er det lovpligtigt at tegne en forsikring, der dækker skader forbundet med storm, vand, brand, hærværk og tyveri.
  • Ved bilejerskab: Når din virksomhed ejer biler, er det lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring - fuldkommen som det er for private.
  • Hvis du har ansatte: Det er lovpligtigt at have en arbejdsskadeforsikring og en erhvervssygdomsforsikring, og dette gør sig gældende uafhængigt af den kapacitet medarbejderne er ansat i. Erhvervssygdomsforsikringen tilmeldes du dog automatisk ved registrering af din virksomhed på Virk.

Udover disse forsikringer, findes der en række frivillige forsikringer som du kan tegne. Eksempelvis, er det en god idé, hvis du er selvstændig, at tegne en sygedagpengeforsikring. Denne giver dig nemlig ret til dagpenge fra kommunen, hvis du skulle blive syg.

Hjælp til opstart af virksomhed

Skal du bruge en revisor i forbindelse med opstart af din virksomhed, så kan du spare den tunge søgning, og lade Ageras finde din nye samarbejdspartner.

Ageras er specialister i at finde det helt rette match til den opgave, du stiller. Vi tilbyder dig uforpligtende tilbud fra tre forskellige specialister, der har skræddersyet deres henvendelser til din specifikke opgave.

Relaterede blogs