Etablering af selskab: Vigtige juridiske dokumenter

Skal du stifte et selskab eller en virksomhed? Så skal du udfylde nogle juridiske dokumenter før, din virksomhed er gyldig. Her kan du læse mere om, hvordan du udfylder de to dokumenter, hvad end du vil stifte dit eget tømrerfirma, tandlægeklinik eller restaurant. Det er en stor mundfuld at starte sin egen virksomhed, det ved vi, da vi taler med omkring 4.000 ejerledere hver måned. Mange dokumenter skal udformes - og hvad med økonomien? Det er derfor alfa og omega og vores anbefaling at søge viden om, hvad du skal bruge for at din virksomhed bliver legitim. I dette post kan du læse om det første juridiske step - stiftelse. I vores andre posts kan du læse, hvilke andre trin, du skal tage i rejsen mod at etablere din egen virksomhed.


Skal du etablere et A/S eller et ApS?

Hvis du skal stifte et ApS eller et A/S, så skal du, udover et CVR-nummer, også bruge et stiftelsesdokument. Et kapitalselskab, som disse selskabstyper hører under, kan have flere ejere, og derfor er det et lovkrav at informere om:

 • Hvem ejerne er
 • Hvor mange penge, der er investeret 
 • Dato for etablering
 • Dato for opstart
 • Om årsregnskabet skal revideres eller ej
 • Selskabets vedtægter eller henvisning til vedtægter.

Det er vigtigt, at du også udfylder vedtægter ved siden af dit stiftelsesdokument. Vedtægterne bliver influeret af selskabsloven og sætter tonen for virksomhedens fremtidige virke. Hvis dit selskab skal have en bestyrelse, så skaI det fx formuleres i vedtægterne, hvem bestyrelsen skal bestå af og hvornår bestyrelsen skal afholde deres generalforsamlinger. Ligesom stiftelsesdokumentet, så er vedtægterne også lovpligtige og skal indeholde følgende punkter:

 • Selskabets navn 
 • Selskabet vision
 • Selskabets regnskabsår
 • Selskabskapitalens størrelse og antallet af kapitalandele 
 • Frister og formelle krav, når du indkalder til generalforsamling
 • Hvilke rettigheder der er forbundet, når du ejer kapitalandele
 • Selskabet ledelse, og om den skal bestå af en bestyrelse eller en direktion.


Skal du etablere en personligt ejet virksomhed eller en enkeltmandsvirksomhed?

Der bliver stillet færre krav til juridisk dokumentation, når du stifter en af disse virksomheder. Du skal hverken opfylde et krav om startkapital og der er ingen krav til dit årsregnskab. Dvs. at du kan nøjes med at oprette et CVR-nummer hos Erhvervsstyrelsen. 

Hvis du mangler mere input, så kan du downloade hele vores juridiske e-bog lige her.

Vores e-bog giver dig indblik i, hvilken jurdisk viden du bør besidde som virksomhedsejer. Du får samtidig en skabelon til den perfekte direktørkontrakt og du kan endda teste, hvor godt beskyttet din virksomhed er mod brandtyveri. Det er vigtigt at du sikrer din virksomhed - hellere forebygge end at behandle skaderne fra et angreb. Ønsker du dog, at sikre din virksomhed allerede i dag?

Få hjælp af en advokat her

Vi matcher dig gratis med de tre bedste advokater, efter dit behov. Så kan du stifte din virksomhed med en specialist, så du kan have ro i maven.
 

Posted: 21 Oct, 2019

Ageras yder ikke individuel økonomisk eller juridisk rådgivning, men samarbejder i stedet med advokater og revisorer, der kan hjælpe dig videre. Udfyld formularen herunder og modtag tilbud fra professionelle rådgivere indenfor ganske kort tid.

Klik her for at få tilbud fra advokater og revisorer