Skal du stifte dit eget firma? Så skal du udfylde nogle juridiske dokumenter, før din etablering af firmaet er gyldig. Her kan du få hands-on råd og indsigt i, hvilke dokumenter du skal bruge, hvordan du udfylder dokumenterne, og hvordan de bliver gyldige. Uanset branche så kan du få indsigt her - og hvis du efterfølgende ønsker hjælp til at få lavet disse dokumenter af en ekspert, så kan du også få hjælp til det.

Etablering af A/S eller ApS

Det er en stor mundfuld at starte sin egen virksomhed. Det ved vi, da vi taler med omkring 4.000 ejerledere hver måned. Mange dokumenter og kontrakter skal udformes - og hvad med økonomien? Det er derfor alfa og omega og vores anbefaling at søge viden om, hvad du skal bruge, for at din virksomhed bliver legitim. I dette post kan du læse om det første juridiske step - stiftelse. I vores andre posts kan du læse, hvilke andre trin du skal tage i rejsen mod at etablere din egen virksomhed. 

Hvad skal inkluderes i et stiftelsesdokument?

Hvis du skal stifte et ApS eller et A/S, så skal du, udover et CVR-nummer, også bruge et stiftelsesdokument. Et kapitalselskab, som disse selskabstyper hører under, kan have flere ejere, og derfor er det et lovkrav at informere om følgende:

 • Hvem ejerne er.
 • Hvor mange penge der er investeret.
 • Dato for etablering.
 • Dato for opstart.
 • Om årsregnskabet skal revideres eller ej.
 • Selskabets vedtægter eller henvisning til vedtægter.

 

Søger du en ny advokat eller jurist?

Det har aldrig været nemmere at finde den rette advokat eller jurist. På blot fem minutter lærer vi dig, din virksomhed og dine behov at kende.

Hvad skal inkluderes i vedtægterne?

Det er vigtigt, at du også udfylder vedtægter udover dit stiftelsesdokument ved etablering af et firma. Vedtægterne bliver influeret af selskabsloven og sætter tonen for virksomhedens fremtidige virke. Hvis dit selskab skal have en bestyrelse, så skal det eksempelvis formuleres i vedtægterne, hvem bestyrelsen skal bestå af, og hvornår bestyrelsen skal afholde deres generalforsamlinger. Ligesom stiftelsesdokumentet er vedtægterne også lovpligtige og skal indeholde følgende punkter:

 • Selskabets navn.
 • Selskabets vision.
 • Selskabets regnskabsår.
 • Selskabskapitalens størrelse og antallet af kapitalandele.
 • Frister og formelle krav når du indkalder til generalforsamling.
 • Hvilke rettigheder der er forbundet, når du ejer kapitalandele.
 • Selskabet ledelse og om den skal bestå af en bestyrelse eller en direktion.

Etablering af personligtejet virksomhed eller enkeltmadsvirksomhed

Der bliver stillet færre krav til juridisk dokumentation, når du stifter en af disse virksomheder. Du skal hverken opfylde et krav om startkapital, og der er ingen krav til dit årsregnskab. Dette vil sige, at du kan nøjes med at oprette et CVR-nummer hos Erhvervsstyrelsen. 

Nogle dokumenter skal dog udformes, og det er ikke nok at læse om dokumenterne. Til visse dokumenter skal du bruge en advokat til at udforme dem, før de er gyldige. Hvis du ønsker en advokat tæt på dit område, så kan vi hjælpe dig. Vi har advokater over hele landet, som vi kan matche dig med, så du kan stifte en virksomhed med en specialist og have ro i maven under processen. Du kan få et gratis tilbud på advokater, som vi matcher dig med efter dit behov. Det er nemt, hurtigt og helt uforpligtende.

Vil du læse mere om, hvordan du starter din egen virksomhed? Så har vi lavet en komplet guide over, hvad du skal gøre i forhold til etablering af CVR, udformning af budgetter, navngivning af virksomhed og etablering af forretningsmodel.

Artiklens indhold

Få 3 Tilbud