Hvad er B-indkomst?

Hvad er B-indkomst?

August 25, 2023 · 6 minutter

B-indkomst er et begreb man bruger om en indtægtskilde eller flere indtægtskilder, som er udover den normale indtægtskilde fra et job. B-indkomsten er typisk en indkomst som kommer mere ujævnt, end hvis man har et fast forhold hvor man er indgået i et ansættelsesforhold. B-indkomsten er en indkomst for erhverv hvor man bliver betalt i honorarer eller provisioner, eller hvis man f.eks. er selvstændig og har overskud eller en indkomst via indtægter fra renter og lign.

B-indkomst

Hvis du har ét fast job og dermed kun den ene indtægtskilde, så er chancen for at du skal betale B-indkomst forholdsvis lav. Hvis du derimod er f.eks.:

  • Selvstændig
  • Foredragsholder
  • Freelancer
  • Journalist
  • Musiker
  • Eller lign.

Så skal du betale B-indkomst, da dele af- eller hele din løn kommer i honorarer. Hvis du er selvstændig, kan det være overskuddet fra virksomheden eller renteindtægter.

En god tommelfingerregel til hvordan du kan forstå og huske hvad B-indkomst er, så er det at tænke på A versus B.

  • A eller A-indkomst er den primære indtægtskilde, som de fleste danskere får fra deres faste job, hver måned.
  • B er den sekundære indtægtskilde, som bruges til erhverv hvor man er helt eller delvist honorar betalt eller hvis man f.eks. er selvstændig og har overskud i sin virksomhed.

Så man kan tænke på det som en atypisk indtægtskilde, for at huske det bedre, selvom B-indkomst selvfølgelig ikke er så atypisk igen.

Hvad er B-skat?

B-skat er den skat som du skal betale af din B-indkomst. Når man kigger på A og B skat, er der nogle væsentlige forskelle. Den største forskel er at du selv skal indberette din B-skat, fremfor A-skatten hvor det indberettes automatisk. Når du får din B-indkomst, er der ikke trukket skat eller arbejdsmarkedsbidrag fra beløbet, når det bliver udbetalt til dig.

Det vigtigste at huske på ift. B-skat er, at det er dig som står for at indberette B-skatten, alene. Virksomheden som du f.eks. har udrettet et bijob for i form af eksempelvis et foredrag, indberetter kun til dit CPR-nummer, for at det kan stå på din selvangivelse, men selve B-skatten skal du altså selv stå for at indberette. Hvis ikke man indberetter B-skat, kan man risikere at få store bøder fra skattevæsenet.

Afhængigt af om du får en fast B-indkomst, eller om det kun er noget som du får udbetalt engang i mellem, så kan det være en god idé at se på hvordan du kan indberette din B-skat, på den mest effektive måde.

B-indkomst indberetning: Fast B-indkomst

Hvis du får en fast B-indkomst, så er det nemmest at skrive indkomsten på din forskudsopgørelse og dermed betale den via din skat. Din B-skat bliver altid opdelt i 10 rater altså 10 måneder i løbet af året. Betalingerne skal foretages den 20. i hver måned fra januar til maj, der betales ikke skat i juni, og derefter betaler man igen fra juli til november, men igen betaler man ikke skat i december. Altså 10 rater i alt. Man kan betale disse rater ved at tilmelde sig Betalingsservice eller blot ved at overføre via bankoverførsel til SKAT.

B-indkomst indberetning: Lille B-indkomst eller engangsbeløb

Hvis du har en lille B-indkomst eller det blot er en sjælden indtægtskilde for dig, så anbefales det at du indbetaler B-skatten til SKAT via Netbank eller Dankort. Det betyder dog også at du selv skal beregne din B-skat. For at beregne hvor meget du skal betale i B-skat, skal du først have styr på hvad din eksakte indtjening og trækprocent er. Du kan finde din trækrprocent på din forskudsopgørelse, men det er typisk 38%.

De 8% som går til arbejdsmarkedsbidrag (AMBI) er en procentdel som alle betaler af deres lønindkomst i Danmark. Dog skal man ikke betale AMBI af f.eks.:

  • SU
  • Dagpenge
  • Kontanthjælp
  • Fleksydelse
  • Og lign.

Ovenstående offentlige økonomiske hjælpemidler, tæller dog heller ikke som B-indkomst.

Det er vigtigt at huske på at der er en bagatelgrænse på din B-indkomst. B-indkomst bagatelgrænsen drejer sig ikke om hvor meget du må tjene op til, men om du skal være momsregistreret eller ej. Hvis din B-indkomst er på over 50.000 kr. om året, så skal du momsregistreres. Hvis du ikke tjener over 50.000 kr. om året via din B-indkomst, skal du ikke momsregistreres.

Hvem skal betale B-skat?

De erhverv som skal betale B-indkomst er erhverv hvor man bliver betalt helt eller delvist i honorarer, eller hvis man er selvstændig / freelancer. Så hvis du har et job engang imellem udover dit primære job, hvor du f.eks. holder foredrag, bliver du betalt i honorar, skal du så indberette den B-indkomst (honorar) til SKAT. I foregående sektion, kan du se hvordan du udregner hvor meget du skal betale tilbage til SKAT, fra din B-indkomst.

Her har du en oversigt over eksempler på forskellige B-indkomster:

  • Kapitalindkomster som ikke oplyses automatisk
  • Underholdningsbidrag
  • Børnebidrag
  • Civil værnepligt
  • Vederlag der modtages fra frivilligt arbejde
  • Indtægter fra selvstændig virksomhed

Hvis du eksempelvis arbejder fra udlandet af, men skal indberette B-skat, så kan du også gøre dette. Du skal blot angive nogle andre oplysninger til SKAT når du indberetter dem. Det kan du læse mere om hvis du går til SKAT’s hjemmeside og læser sektionen “Betal fra udlandet”.

Hvad er reglerne for lønmodtager og arbejdsgiver?

Husk på at du selv skal indberette din B-skat til SKAT. Det gør din arbejdsgiver ikke for dig. Dog har virksomheden pligt til at indberette indtægten på dit CPR-nummer, så indtægten kan ses på din selvangivelse og dermed bliver en del af din samlede betaling til SKAT.

Er B-indkomst skattepligtig?

Ja, B-indkomst er skattepligtig.

B-indkomst tæller for lige så meget som hvis det var en A-indkomst, forskellen er bare på hvilken måde man har indtjent sine penge. Ved A-indkomst indgår man i et ansættelsesforhold med et firma, hvor B-indkomst typisk er penge man får fra engangsjobs, freelance-opgaver og lign. Derfor er det lige så skattepligtigt at betale skat af sin B-indkomst som af sin A-indkomst. Hvis ikke du indberetter din B-indkomst til SKAT, så kan du risikere at få bøder og et stort skattesmæk.

Kan du både betale A-skat og B-skat?

Ja du kan godt betale både A-skat og B-skat.

Du kan eksempelvis have et fast job, hvor du indgår i et ansættelsesforhold, lønnen fra dette job, betaler du A-skat af. Hvis den enkelte virksomhed du er ansat i tillader det, kan det f.eks være at du har dit eget firma ved siden af, hvor du får en B-indkomst. Det kan være du får nogle freelance opgaver en gang imellem eller lign. Lønnen fra disse opgaver, skal du betale B-skat af. Så derfor kan du betale både A-skat og B-skat.

Hjælp til B-indkomst

Har du brug for hjælp med A-skat og B-skat, så står vi klar til at hjælpe dig hos Ageras. Vi matcher dig med de helt revisorer, der er specialister indenfor feltet, således at du får korrekt skatterådgivning. Dette gør vi nemt, hurtigt og effektivt, hvor vi giver dig op til tre forskellige tilbud - helt gratis og uforpligtende.

Relaterede blogs