Forskudsopgørelse

Opdateret 2022

Hvad er en forskudsopgørelse?

Forskudsopgørelsen er en oversigt over, hvad SKAT forventer, du skal betale i skat i det kommende år, ud fra et skøn over hvad du har af indtægter og udgifter. En forskudsopgørelsen skal ikke forveksles med en årsopgørelse

Forskudsopgørelsen bliver gjort tilgængelig hvert år i november, og er baseret på oplysningerne fra din forskudsopgørelse fra sidste indkomstår. Det betyder, at din nye forskudsopgørelse kan været baseret på forældet oplysninger. 

Det er derfor en god idé at gå din forskudsopgørelse igennem, når den bliver gjort tilgængelig for at undgå at skulle betale for meget eller for lidt i skat.

Få hjælp til forskudsopgørelse

Skattekort

Øverst på din forskudsopgørelse finder du dit skattekort. Skattekortet indeholder din trækprocent, altså hvor meget du skal betale i skat af din indkomst. På skattekortet findes også dit samlet udregnet fradrag fordelt ud på pr. dag, pr. uge, pr. 14-dag og pr. måned.

Hvornår skal jeg ændre i min forskudsopgørelse?

Såfremt du har behov for at rette og ændre oplysningerne i forskudsopgørelsen, bør dette gøres, inden du får udbetalt din første løn i det nye år, som for de flestes vedkommende er i slutningen af januar. 

Det er dog aldrig for sent at rette i din forskudsopgørelse, da den kan, og bør, ændres i løbet af hele året, hvis du oplever ændringer i dit liv, som påvirker dine skatteforhold.

Du kan ændre oplysningerne i din forskudsopgørelse på SKATs hjemmeside www.tastselv.skat.dk.

Få hjælp til forskudsopgørelse

Du bør ændre i din forskudsopgørelse, hvis:

  • Din indtægt ændres

  • Du optager lån

  • Du starter virksomhed

  • Du får længere transport til og fra arbejde

Ændrer du i din forskudsopgørelse, bliver dit skattekort automatisk opdateret i henhold til de nye ændringer, og det nye skattekort sendes herefter automatisk til din arbejdsgiver eller til andre, som udbetaler dig penge som eksempelvis SU.

Hvad betyder fradrag på forskudsopgørelsen?

Forskudsopgørelsen er også påvirket af dit fradrag. Optager du eksempelvis et lån, vil du kunne trække dine renteomkostninger fra, hvilket vil påvirke størrelsen af dit samlede fradrag (også kaldet rentefradrag). Kørselsfradrag, nogle gange kendt som transportfradrag, og håndværkerfradrag er eksempler på yderligere fradrag. Det betyder, at hvis du skal rejse ekstra for at gå på arbejde, skal du redegøre for det i din forskudsopgørelse.

Få hjælp til forskudsopgørelse

Hvad er kørselsfradrag (befordringsfradrag)?

For dem, der hver dag rejser langt til og fra arbejde, er kørselsfradrag en slags økonomisk hjælp. Staten tilbyder derfor et tilskud i form af et fradrag for at udligne de høje omkostninger til brændstof, vedligeholdelse af bil eller til offentlig transport.

Har du mere end 12 km til din arbejdsplads (24 km til og fra arbejde), har du ret til at få et kørsels- eller befordringsfradrag. 

Du skal være opmærksom på, at du kun er berettiget til kørselsfradrag for de dage, du faktisk arbejder. Hvis dit kørselsfradrag automatisk er udregnet af SKAT, er antallet af arbejdsdage om året sat til 216, hvilket ikke nødvendigvis er korrekt for lige præcis dig.

I 2022 er satsen på 2,16 kr./km, hvis du kører mellem 25-120 km dagligt.

Hvis du kører mere end 120 km dagligt, er satsen på 1,08 kr./km. (2,16 kr. i yderkommuner)

Få hjælp til forskudsopgørelse

Hvad er håndværkerfradrag?

Du kan trække en håndværkerløn fra SKAT, hvis du hyrer ham eller hende til at udføre professionelt arbejde i din bolig. Du kan kun trække lønnen fra; du kan ikke trække dine materialeudgifter fra. 

Formålet med fradraget var at tilskynde håndværkere til at udføre arbejdet og betale skat frem for at stole lige så meget på sort arbejde. Siden da er der foretaget ændringer af håndværkerfradraget med vægt på miljø fremskridt.

Andre fradrag

Udover at have styr på din indkomst, og angive de korrekte oplysninger for fradrag ifm. renteudgifter og kørsel, er der også en række andre typiske fradrag, du skal være opmærksom på i din forskudsopgørelse.

Har du givet penge til velgørende foreninger, kan du trække dit bidrag på op til 14.800 kr. fra i skat.

Kontingent til din fagforening og A-kasse kan også trækkes fra. Du skal dog være opmærksom på at du max kan angive 6.000 kr. i rubrikken som vedrører fagforeningen.

Få hjælp til forskudsopgørelse

Ejer du en enkeltmandsvirksomhed?

Har du en enkeltmandsvirksomhed, skal du betale skat af virksomhedens overskud, præcis ligesom du ville skulle gøre det, hvis du var normal lønmodtager. Det er din egen pligt, at udregne det forventede overskud eller underskud, og angive dette i din forskudsopgørelse. 

Ud fra hvad du selv har angivet i din forskudsopgørelse, beregnes det hvor meget du skal betale i skat. Dette kaldes for B-skat, og opkræves af SKAT hver måned på nær i juni og december via et tilsendt girokort.

Hjælp til forskudsopgørelse

Hvis du skal udarbejde en forskudsopgørelse, kan det være en god idé at få hjælp fra en revisor, så du har det bedst mulige overblik over din økonomi og dine fradrag det kommende år.

Hos Ageras kan du få tre gratis og uforpligtende tilbud fra revisorer og bogholdere. Du finder nemt en revisor gennem Ageras og skal blot igennem nogle få trin, så vi kan den revisor, der matcher dine behov. Lad os hjælpe dig med at finde en ekspert til at håndtere din forskudsopgørelse. Det er både nemt, billigt og ukompliceret.

Få hjælp til forskudsopgørelse