Iværksætter

Hvad er en iværksætter?

En iværksætter er en person, som opstarter egen virksomhed, og som via sin virksomhed sætter nye projekter og initiativer i gang. En iværksætter bliver også ofte omtalt som en entreprenør eller som en selvstændig erhvervsdrivende, da dette var betegnelserne, før begrebet iværksætter kom til.

Iværksætter er ikke en beskyttet titel, men dækker over en bred betegnelse for selvstændige erhvervsdrivende. Den lokale frisør kan bryste sig af at kalde sig iværksætter, ligesom Microsofts grundlægger Bill Gates kan det.

Risikovillighed, innovativ, kreativ og selvstændighed er dog nogle af de værdier, man grundlæggende forbinder med iværksættere.

Få hjælp til iværksætteri og startup

Hvilke typer af iværksættere er der?

Der findes tre forskellige typer af iværksættere: 

  • Entreprenør: En entreprenør er en person, der starter en virksomhed fra bunden og er selvstændig.

  • Intraprenør: En intraprenør er en iværksætter, der laver nye tiltag inden for organisationer, der allerede eksisterer.

  • Vækstiværksætter: En iværksætter, der har haft virksomhed i et stykke tid og formår at få den til at vokse, omtales som en vækstiværksætter. En vækstiværksætter kan også gå under navnet gazelle.

Hvordan bliver jeg iværksætter?

At blive iværksætter kræver ikke en særlig uddannelse. Enhver branche kan være grundlaget for en ny virksomhed. 

Der er mange ting at tænke over og være klar til, hvis du vil starte din egen virksomhed. Det kan involvere forespørgsler, såsom om dit koncept er levedygtigt og konkurrencedygtigt, hvordan du planlægger at finansiere din start-up, og om du har det, der skal til.

Få hjælp til iværksætteri og startup

Hvordan finansierer jeg min virksomhed?

Der er mange måder at få økonomisk hjælp til en ny virksomhed såvel som en etableret. 

Erhvervsstyrelsens hjemmeside kan du få mere at vide, hvis du er interesseret i vejledning, tilskud eller medfinansiering.

Du skal dog være opmærksom på, at det sociale system ikke umiddelbart giver dig dækning, når du beslutter dig for at starte dit eget firma. Som følge heraf er du ikke beskyttet mod ting som sygdom, barsel, pension eller arbejdsløshed. Det er væsentligt, at du selv får den nødvendige forsikring.

Hjælp til iværksætteri og startup

Hvis du som iværksætter gerne vil have hjælp til at finde rundt i reglerne, se mulighederne i økonomien og skabe tryghed om dit projekt, så kan det være en god idé at få hjælp fra en revisor eller advokat. Hos Ageras kan du få op til tre tilbud fra revisorer og advokater helt gratis og uforpligtende. 

Få hjælp til iværksætteri og startup