I Danmark er der mulighed for at lave flere forskellige typer af testamenter. Du kan selv vælge at udforme dit testamente, men langt de fleste vælger at få en advokat med på råd for at undgå juridiske faldgruber og fejl. Med et gratis testamente kan du også risikere, at testamentet ikke kan findes efter din død. Har du i stedet valgt et købt testamente til en lav pris, kan testamentet altid findes hos din advokat og du har derudover garanti for, at der er taget højde for faldgruber, så dine pårørende ikke står med en arv, der kan skabe problemer.

Pris på testamente 

Den danske arvelov har fra 1. januar 2008 opstillet 3 forskellige muligheder for testamente:

 • Vidnetestamente: Et vidnetestamente underskrives af 2 uafhængige vidner samtidig, men koster absolut intet at lave. Du skal blot i testamentet skrive, hvem der skal have hvad, og derudover sikre dig, at du ikke er på kant med reglerne om tvangsarv, testationskompetence og des lignende opstillet i arveloven.
 • Testamente pris på et vidnetestamente: Fra 0kr
 • Notartestamente: At få en notar til at underskrive og tage vare på et testamente koster typisk et par tusinde kroner. For prisen kan du dog være sikker på, at det juridiske i testamentet er sikret, og at dette desuden vil blive fulgt ved din død, da notaren drager omsorg for testamentet og sikrer en kopi af dette.
 • Testamente pris for notartestamente: 2-3.000kr. Retsafgift koster deruodver 300 kr.
 • Indbotestamente: Du kan lave et mindre testamente blot for dit indbo helt uden omkostninger eller andre formelle krav. Skriv på et papir, hvem du ønsker skal have et specifikt møbel, og lig dette papir i møblet – så har du lavet et indbotestamente.
 • Testamente pris for denne type: 0kr
Der er umiddelbart store fordele ved at fravælge det billigste testamente, of derfor vælge et notartestamente, da dette er den sikre løsning. Testamenteprisen er et engangsbeløb, da der ikke er løbende udgifter til opbevaring af dine sidste ønsker.

Søger du en ny advokat eller jurist?

Det har aldrig været nemmere at finde den rette jurist eller advokat. På blot fem minutter lære vi dig, din virksomhed og dine behov at kende.

For høj pris? Få et nyt tilbud

Et testamente kan sagtens koste 2.000kr et sted og 5.000kr et andet sted. Som en tommelfingerregel vil det som regel være muligt at finde en bedre testamente pris ret nemt, hvis du bliver præsenteret med at skulle betale over 3.000kr for dit testamente. I så fald kan du med fordel ringe rundt og søge efter andre muligheder, da der ingen grund er til at betale mange tusinde kroner mere for den samme ydelse.

En advokat er ikke forpligtet til at komme med et overslag for en testamente pris, men hvis din advokat prompte nægter at komme med en sådan en, kan du med fordel søge efter en ny advokat.

Meget dyrt at “glemme” testamente

Så godt som alle danskere vil enten gerne stille deres ægtefælle bedst muligt, lade arven til deres børn falde som særeje eller lade en bestemt genstand gå til en bestemt arving – men langt fra alle opretter et testamente.

For mange er det et spørgsmål om lige at tage den endelige beslutning.

For mange andre handler det om, at de gerne vil spare de få tusinde kroner.

Det kan dog ende med at blive en meget dyr besparelse, hvis det viser sig, at sønnen mister arvepengene i en skilsmisse, hvis genstanden går til en anden arving end tilsigtet eller hvis ægtefællen har problemer med at sidde i uskiftet bo efter førstafødes død.

Et testamente koster, hvis du bruger formularen herover, få tusinde kroner. Det er pengene værd for at kunne sove trygt om natten.

Pas på med at gå på kompromis med kvaliteten

Du kan finde testamenter til under 2.000 kroner på nettet i dag – men der er også en grund til, at prisen her er sat så lav. Disse testamenter er nemlig typisk ikke oprettet af en advokat, men af en jurist, eller en person uden den nødvendige juridiske baggrund.

En jurist er en person, der har en juridisk uddannelse på universitet – som udgangspunkt. Jurist er ikke en beskyttet titel i modsætning til advokat, og alle kan derfor kalde sig “jurister”.

En jurist har ikke samme forudsætning for at oprette et testamente som en advokat, der har specialiseret sig inden for feltet. En jurist er heller ikke nødvendigvis ansvarlig for den rådgivning og hjælp der ydes, hvilket igen er tilfældet med en advokat.

I forhold til testamentets pris er en advokat derfor en lidt dyrere, men samtidigt også en langt bedre løsning. Det er derved ikke sagt, at man ikke kan få et ringe resultat med en advokat, der ikke til dagligt beskæftiger sig med testamenter – men det er sikkert, at man står bedre, når man vælger en advokat til at oprette testamentet. Uanset at det koster et par hundrede kroner ekstra.

Søger du en ny advokat eller jurist?

Det har aldrig været nemmere at finde den rette jurist eller advokat. På blot fem minutter lære vi dig, din virksomhed og dine behov at kende.

 

Læs andre populære blog posts her

 1. Læs hvornår man må afskedige en medarbejder her
 2. Læs hvad priser på en advokat kan være her
 3. Læs om kontrakter, om kontraktindgåelse, formkrav og gyldighed 
 4. Læs om forskellen på en jurist og en advokat her
 5. Læs om reglerne for tidsbegrænset lejemål lige her.
 6. Læs om fuldmagt og se skabelon her.

Artiklens indhold