IBAN-nummer

IBAN-nummer

Et IBAN-nummer er en udvidelse af et eksisterende kontonummer, således at det følger en fastsat internationale standard. Nummeret bruges derfor naturligvis kun ifm. internationale betalinger, og har til formål at identificere indehaveren af kontoen og dermed øge sikkerheden ved udenlandske betalinger. Alle danske bankkonti har et IBAN-nummer tilknyttet.

Standarden for IBAN-nummeret blevet oprindeligt udarbejdet af Den Europæiske Komité for Banktransaktionsstandarder (ECBS), men er sidenhen overtaget af Det Europæiske Betalingsråd (EPC).

IBAN-nummeret kan have forskellig længder, men kan maksimum indeholde 34 karakterer. I Danmark består IBAN-nummeret dog kun af 18 karakter, hvoraf det altid starter med DK, da de to første bogstaver altid karakteriserer landet, hvor kontoen er udstedt.

SWIFT-/BIC-kode

Når du oplyser dit IBAN-nummer, skal du ligeledes også altid opgive din SWIFT-kode, eller BIC-kode som det også kaldes. BIC står for Bank Identifier Code, og er er identifikationsnummeret på den bank, hvor kontoen holdes.  

Hvordan får jeg et IBAN-nummer?

Det er din bank, der udsteder dit IBAN-nummer. Nummeret er som tidligere nævnt et udvidet nummer, baseret på dit kontonummer. Du kan derfor finde dit IBAN-nummer på kontoudtoget.

Fordelene ved IBAN-nummeret

Det kan være en fordel at oplyse dit IBAN-nummer samt din BIC-kode på dine fakturaer, da det udover at øge sikkerheden, også bevirker at ind- og udgående betalinger sendes hurtigere, grundet den ensartet opbygning af IBAN-nummeret verden over. Derudover skal der ikke foretages manuel håndtering, hvilket også betyder at transaktionsomkostningerne er lavere. 

Klik her for at få tilbud fra advokater, jurister, revisorer og bogholdere