Sort arbejde

Hvad er sort arbejde?

Sort arbejde er arbejde, hvor sælger og køber til begges fordel undgår afgiftsbetalingen som f.eks. skat og moms. Betaling af sort arbejde behøves ikke kun at komme til udtryk i form af kontanter, men kan også komme til udtryk i form af gentjenester. Gentjenester omtales også som aflønninger i form af naturalier, og betyder egentlig blot, at man betaler ved egen arbejdskraft.

Hvor organiseret og tilsigtet sort-arbejde tydeligvis er ulovligt, kan det godt være svært at vide sig sikker på, hvornår der skal betales afgifter, når der er tale om familie eller vennetjenester.

Få skatterådgivning

Skal jeg betale skat af familie og vennetjenester?

Du må gerne hjælpe personer, som du har en personlig relation til (familie, venner, naboer eller kollegaer) med almindelige tjenester som f.eks. indkøb, madlavning, opvask, havearbejde osv. 

Håndværkerarbejde hos venner og familie er normalt også skattefrit. Så længe du ikke modtager betaling for tjenesten, skal hverken modtageren eller du betale skat eller andre afgifter. Modtager du betaling i form af kontanter eller gentjenester, er denne således skattepligtig.

Den pågældende tjeneste må dog ikke have væsentlig økonomisk værdi for modtageren. Dette betyder, at der skal betales skat af tjenester, som lægger uden for almindelig hjælp. Der skal betales skat af denne typer ydelser, uagtet om du modtager betaling eller ej.

Hvornår er det tilladt at arbejde skattefrit?

Indtil man er fyldt 16 år, er det tilladt at arbejde skattefrit i private hjem. Dog skal der igen være en personlig relation, til dem du arbejder for - f.eks. familie, venner og naboer.

Du skal dog altid betale skat af din løn, hvis du arbejder for en virksomhed, uanset hvor gammel du er.

Få skatterådgivning

Må man arbejde skattefrit for private hjem?

Såfremt du har alderen til at modtage folkepension, er det tilladt at arbejde skattefrit for private hjem. Det er underordnet, om du rent faktisk modtager folkepension, blot at du opfylder alderskravet for at modtage folkepension.

Modsat ved tidligere nævnte eksempler, er det underordnet, hvorvidt du har en personlig relation, til dem du arbejder for.

Den skattefrie løn går dog kun op til 10.400 kr. i 2015. Alt du tjener derover, skal du betale skat af. Bemærk også, at hvis du tjener mere end 60.000 kr. årligt, kan dette påvirke din folkepension. 

Har du behov for skatterådgivning?

Hvis du har brug for skatterådgivning, eller rådgivning omkring hvorvidt det arbejde du laver er skattefrit eller ej, kan du få hjælp fra en revisor. Hos Ageras kan du få gratis og uforpligtende tilbud fra revisorer til at hjælpe dig med dit regnskab.

Få skatterådgivning