Julen er her, og det betyder også, at rigtig mange arbejdsgivere skal bestemme, hvad medarbejderne skal have i virksomhedens julegave i år. 

Her kan du læse om hvad er moms- og afgifts kravene er i forhold til julegaver til dine medarbejdere.

Hvad er reglerne for julegaver til ansatte?

En ejer af et personligt ejet firma (såsom en enkeltmandsvirksomhed) må ikke bruge virksomhedens midler på en julegave. Dog er der en undtagelse, hvis der er flere ejere.

Ejeren kan købe en juliegave til sig selv, hvis der er flere ejere i virksomheden, eller hvis der er medarbejdere, der også modtager gaver.

Hvad er beløbsgrænsen for julegaver til ansatte?

Du har bemyndigelse til at fratrække julegaver til medarbejdere som arbejdsgiver. I 2022 er en medarbejder fritaget for at betale skat af gaver og små personalegoder op til 1.200 kroner. Julegaven tæller med i de 1.200 kr., men er den under 900 kr. er den ikke skattepligtig.

Eksempel:

Tilbyder du din medarbejder en gave på 700 kr. og en julegave på 900 kr., er det kun 700 kr. af gaven, der skal betales skat. Medarbejderen bliver beskattet af det fulde beløb på 1.700 kr., hvis julegaven er 1.000 kr. frem for 900 kr.

Det er arbejdspladsens ansvar at give medarbejderen besked, om de skal beskattes af en gave, inden den leveres. Udgifterne til julegaver kan afskrives som en personaleudgift af selskabet.

Hvordan indberetter man gaver?

Hvis arbejdsgiveren har givet gaver, der i alt er over 1.200 kr. i 2022, skal medarbejderen oplyse beløbet på årsopgørelsen, og det skal du gøre i rubrik 20 på årsopgørelsen.

Hvis det samlede beløb overstiger 1.200 kr., skal arbejdsgiveren selv angive hele beløbet og kan afskrive hele udgiften som driftsudgift (gaven kan også trækkes fra som driftsudgift, hvis den er under kr. 1.200)

Hvad skal man være opmærksom på, når man giver gaver?

Hvis du vil tilbyde dine medarbejdere kontanter eller gavekort til jul i år, er gaverne skattepligtige, fordi de minder om en kontant lønseddel. Gavekort kan være skattefrie, hvis de er udstedt til bestemte varer.

Hvem skal have gaver?

Lovene varierer afhængigt af typen af gaver, der gives, hvis du beslutter dig for at give dine kunder mulighed for også at nyde feriesæsonen og forkæle dem med gaver.

Hvis det er en reklamegave, er skat og moms fuldt fradragsberettiget. Hvis det derimod omhandler repræsentation, er kun 25% af de samlede udgifter inklusive moms fradragsberettigede i form af skatter, hvilket ikke giver mulighed for at trække momsen fra.

Gavens kostpris og gavens type tages i betragtning til at afgøre, om der er tale om reklame eller repræsentation. Hvis julegaven ikke er noget du kan spise eller drikke, og ikke koster mere end 100 kr. ekskl. moms, og i øvrigt fremstilles i enorme mængder til reklameøjemed, vil det blive betragtet som reklame. Kuglepenne, kalendere og andre genstande af den slags er nogle eksempler.

Hvis du beslutter dig for at give dine kunder en gave, såsom vin, øl, spiritus, chokolade eller lignende, vil gaven ikke blive betragtet som en reklamegave i moms og afgifts forstand, medmindre den gives til alle dine kunder eller til en ubestemt kreds af kunder eller potentielle forbrugere. Det gælder også selvom 100 kr. eksklusiv moms loftet ikke er nået, og julegaven har firmanavn eller emblem.

Hvad er reglerne for julegaver til samarbejdspartnere?

Nogle virksomheder beslutter sig for at give julegaver til de leverandører eller forretningspartnere, de har arbejdet med i det foregående år, som en måde at udtrykke deres påskønnelse af et vellykket partnerskab.

I denne sammenhæng betragtes en julegave som repræsentation, fordi den fremmer eller styrker kommercielle bånd. En repræsentationsgave kan afskrives af firmaet med 25%, så det er afgørende at gemme bilag til regnskabet.

Hvilke regler er der, hvis man vil holde julefrokost?

Når du arrangere en julefrokost til dit personale, kan din virksomhed normalt afskrive alle relaterede omkostninger til skattemæssige formål. Dette gælder for alle aspekter, inklusive overnatning, spisning, underholdning og transport. Ligeledes hvis ægtefæller deltager i arrangementet.

Uanset hvilket sted du bruger til at holde julefrokosten, vil det afgøre, om der er momsfradrag. Virksomheden kan ikke fradrage momsen af omkostningerne, hvis der fx blev serveret julefrokost i kantinen. Der er dog ingen fradrag på catering; men der er fuldt fradrag for momsen ved leje af ting som f.eks. stole og borde.

Hvis din fest afholdes et andet sted end en by, f.eks. en restaurant, er din virksomhed berettiget til 25% momsrabat på hele dækningsafgiften.

Hjælp til julegaver og skat

Hvis du gerne vil have styr på regnskabet i forbindelse med julegaver til medarbejderne, kan det være en god idé at få hjælp fra en revisor eller bogholder.

Hos Ageras kan du få gratis og uforpligtende tilbud fra revisorer og bogholdere, som kan hjælpe dig med at se hvad du kan og ikke kan trække fra, når der skal uddeles julegaver i din virksomhed.

Artiklens indhold

Få 3 Tilbud