Du har startet din egen virksomhed - eller skal til at gøre det. Uanset hvilken fase du befinder dig i, er det vigtigt at have kendskab til, hvordan du holder orden i budgettet, så din virksomhed kan overleve. Her har vi lavet en professionel og detaljeret guide til, hvordan du håndterer driftsbudgettet og likviditetsbudgettet i din virksomhed, der er de to vigtigste budgettet, som du bør kende til. Vi anbefaler dig at gemme denne artikel på din computer, så du altid kan vende tilbage og tjekke guiden igen efter behov. Vi ønsker dig god læsning.

Hvordan skal jeg sætte et budget op?

Det vil ofte forholde sig sådan, at du først skaber dig et overblik over den økonomiske situation og efterfølgende ansætter en revisor og/eller bogholder. Det er en god idé at have en revisor og/eller bogholder med på sigt, da du dermed undgår at støde ind i økonomiske overraskelser.

Men inden du tager revisoren med på råd - eller helst vil prøve at klare budgettet selv, så kan du se, hvordan budgetterne skal opstilles nedenfor.

Driftsbudget

Driftsbudgettet er et overblik over dine indtægter, omkostninger og faste udgifter i virksomheden. Du opstiller budgettet ved at inddele det i kategorier, og estimere hver posts numeriske værdi.

Her kan du se et eksempel på, hvordan sådan et budget kan opstilles:

De forskellige poster er ikke fuldkommen, og modellen skal derfor betragtes som vejledende og som inspiration.

De fleste driftsbudgetter, lig ovenstående eksempel, er struktureret efter den såkaldte dækningsbidragsmetode, der kan betragtes som et forhold mellem indtægter og omkostninger. Når du trækker dine omkostninger fra dine indtægter, som eksemplificeret, får du nemlig dækningsbidraget.

Renteudgifter indgår også i det viste driftsbudget, da det oftest er nødvendigt at optage et lån for at kunne etablere virksomheden. I eksemplet på et startbudget, som fremvises i del 2 af denne guide, Sådan starter du en virksomhed, løber summen af alle etableringsomkostninger op i et beløb som langt de fleste vil have behov for en bank til at understøtte dem i at investere i deres virksomheds opstart.

Slutteligt indgår afskrivninger også i eksemplet, da det er vigtigt at betragte den faldende værdi, som ting du køber til din virksomhed, har. Du skal bogføre den tabte værdi over en årrække; Oftest bogføres denne som et beløb, der beregnes på baggrund af et procentvist (mellem 0-25%) fald.

Læs også: Hvad er værdiansættelse?

Likviditetsbudget

Likviditetsbudgettet udformes for at give dig et overblik over om virksomheden har likviditet til at betale sine udgifter.

Der findes to forskellige metoder til at stille sit likviditetsbudget op: pengestrømsmetoden og beholdningsforskydningsmodellen. Sidstnævnte er den mest brugte, og også den som vi vil eksemplificere. I driftsbudgettet arbejder du med indtægter og omkostninger, hvor du i likviditetsbudgettet arbejder med indbetalinger og udbetalinger. Det er en god ide at indregne en buffer i dit budget til uforudsete udgifter, og altså skal budgettet (helst) give et positivt resultat.

Hvornår skal jeg bruge en revisor?

Som kort nævnt, er det en rigtig god ide at have en revisor med på sidelinjen fra start. Fra start vil sige nu, hvor du har stillet dit likviditetsbudget op. Nu har revisoren nemlig et udgangspunkt at arbejde videre med. Da vi selvfølgelig går ud fra, at du har ambitioner om at din virksomhed skal vækste, er det en rigtig god ide at have en revisor med på råds ved større økonomiske beslutninger om investering eller ekspansion.

En bogholder er tilmed vigtig at have tilknyttet sin virksomhed. Dette er især sandt, hvis du har ansatte, da din bogholder ofte vil stå for lønkørsel.

Revisoren og bogholderen er i virkeligheden din professionelle hjælp til driftsopgaver. Som virksomhedsejer er der mange deadlines som du skal have styr på, og oven i de øvrige ledelsesmæssige og driftsmæssige opgaver som du står i spidsen for, kan det være en god investering at ansætte en revisor og/eller bogholder til at aflaste dig.

Vi ville til hver en tid anbefale dig at investere i professionel revision og inddrage det som led i budgettet.

Find revisor

Skal du bruge en revisor eller bogholder i forbindelse med opstart af din virksomhed? Så spar den tunge søgning, og lad Ageras finde din nye samarbejdspartner. Ageras er specialister i at finde det helt rette match til den opgave du stiller. Vi tilbyder dig uforpligtende tilbud fra tre forskellige specialister, der har skræddersyet deres henvendelser til din specifikke opgave.

Artiklens indhold

Få 3 Tilbud