Hvilken regnskabsklasse tilhører din virksomhed? Det er vigtigt at kende til de forskellige regnskabsklasser, da reglerne til dit regnskab bliver baseret på, hvilken klasse, din virksomhed tilhører. Her kan du læse en oversigt over de forskellige regnskabsklasser og hvad du skal gøre, mht. dit årsregnskab eller årsrapport.

Der findes i alt 4 regnskabsklasser, hvor klasserne bliver defineret af størrelsen på din virksomhed og om du fx ejer et selskab eller en enkeltmandsvirksomhed. Læs meget mere nedenfor.

Regnskabsklasse A

Under klasse A finder man de helt små virksomheder. Dette er personligt ejede virksomheder (PMV’er), EMV’er og interessentskaber (I/S)
Under klasse A er der ingen deciderede størrelseskrav. Det eneste kriterium er, at virksomhedsejerne hæfter personligt, som man fx gør, hvis man ejer en enkeltmandsvirksomhed (EMV).

Regnskabsklasse B

Ved regnskabsklasse B, er der størrelseskrav, som der eksempelvist ikke er ved regnskabsklasse A. Under regnskabsklasse B er der to forskellige grupper: “Små B” og “Mikro B”.

Kravene for Mikro B

  • Balancesum på 2,7 mio. kr.
  • Nettoomsætning på 5,4 mio. Kt.
  • Antal ansatte på under 10.

Kravene for Små B

  • Balancesum på 44 mio. kr.
  • Nettoomsætning på 89 mio. Kt.
  • Antal ansatte på under 50.


Udover størrelseskravene, så skal du være ejer af et selskab, for at høre til regnskabsklasse B. Det vil sige, at du enten er ejer af et ApS, A/S, IVS eller en erhvervsdrivende fond.

Regnskabsklasse C

I regnskabsklasse C finder du de lidt større selskaber, som er for store til at indgå under regnskabsklasse B. Her er der ligeledes størrelseskrav, som ved klasse B. Under klasse C, kan du finde to grupper, der hedder “Mellemstore C” og “Store C”.

Kravene til Mellemstore C

  • Balancesum på 156 mio. kr.
  • Nettoomsætning på 313 mio. kr.
  • Antal ansatte på under 250.

Kravene for Store C

  • Balancesum på 156 mio. kr.
  • Nettoomsætning på 313 mio. kr.
  • Antal ansatte på over 250.

OBS: Din virksomhed kan kun høre til regnskabsklasse C, hvis den ikke er børsnoteret eller et statsligt ejet aktieselskab.

Regnskabsklasse D

Under regnskabsklasse D finder vi de børsnoterede virksomheder og de statsligt ejede aktieselskaber. Dette er uanset størrelse. Disse selskaber placerer man i en regnskabsklasse for sig, da der er særlige krav til årsrapporten. 

Eksempel på oversigt over regnskabsklasser

Populære virksomhedstyper

Langt de fleste danske virksomheder er mindre virksomheder. I Danmark er de kaldt SMV’er (små og mellemstore virksomheder), der hører til regnskabsklasserne A og B. Ifølge Danmarks statistik, er hele 99,7% af Danmarks virksomheder, SMV’er.

Både EMV’er og selskaber er populære virksomhedstyper, men mange vælger at omdanne sit enkeltmandsvirksomhed, når man når en vis størrelse, for at undgå den store risiko ved tab - nemlig at du selv skal hæfte for den som ejer af en EMV. Det kan derfor afholde mange fra at gøre større investeringer og at springe ud i nye muligheder.

Ved at omdanne til et selskab, kan du blive en risiko fattigere, hvor du ikke selv hæfter for et tab. Ønsker du at læse mere om, hvordan du får omdannet din enkeltmandsvirksomhed til fx et ApS? Så læs med her. Hvis du omdanner fra en enkeltmandsvirksomhed til et selskab skal du skifte regnskabsklasse fra A til B - og her er det vigtigt, at du har den rette revisor, der ved, hvilke krav, der skal overholdes, når du skifter regnskabsklasse.

Hvad er kravene til årsregnskab og årsrapporten?

Der er forskellige krav til årsregnskabet og årsrapporten inden for de forskellige regnskabsklasser. Din revisor ved, hvilke krav, der skal overholdes og sørger for at dit regnskab bliver udarbejdet korrekt.

Hvis du ikke er sikker på, at du har den rette revisor, så kan du få 3 gratis tilbud på revisorer gennem Ageras, helt uforpligtende. Her matcher vi revisorer med din virksomhed, der er baseret på dine ønsker til lokation, pris, kompetencer og personlige værdier.

Artiklens indhold

Få 3 Tilbud