Sådan finansierer du din virksomhed

Denne artikel udgør tredje del af en 4-delt guide til opstarten af en virksomhed. I del 1 gennemgik vi de tanker som du skal gøre dig allerede inden du starter en virksomhed, samt forarbejdet. I del 2 gennemgik vi selve opstarten, og de praktiske elementer forbundet med virksomhedsstart, herunder registrering af CVR-nummer, valg af virksomhedsform mv. Denne del af guiden - del 3 - vil gennemgå, hvordan du finansierer din virksomhed efter, at den er startet op. Den 4. og sidste del af guiden vil gennemgå, hvordan du driver virksomheden. Du kan klikke dig videre til de andre dele af guiden her:

  1. Sådan starter du en virksomhed (introduktion til den 4-delte guide)
  2. Forarbejdet: det skal du overveje inden du starter virksomhed (del1)
  3. Opstarten: det skal du have på plads, når du starter virksomhed (del 2)
  4. Nu har jeg startet en virksomhed - hvad så? (del 4)

Efter at have lavet startbudgettet for din virksomhed, som beskrevet i del 2 af denne guide, Opstarten: det skal du have på plads, når du starter virksomhed, har du en ide om, hvorvidt din egen opsparing eller et banklån vil være tilstrækkelig til at opstarte din virksomhed.

Du skal nu til at drive din virksomhed, og hertil skal du lave yderligere to budgetter: et driftsbudget og et likviditetsbudget. Når du skal finansiere din virksomhed, skal du have et overblik over den økonomiske situation fremadrettet.

Hvordan skal jeg sætte et budget op?

I den første del af denne guide, Forarbejdet: det skal du overveje inden du starter virksomhed, gennemgik vi opstartsbudgettet. I denne del gennemgår vi driftsbudgettet og likviditetsbudgettet. Disse er nødvendige for, at du kan få et overblik over din virksomheds økonomiske situation. Det vil nemlig ofte forholde sig sådan, at du først skaber dig et overblik over den økonomiske situation og efterfølgende ansætter en revisor og/eller bogholder. Det er en god idé at have en revisor og/eller bogholder med lige så snart du har overblikket, da deres ekspertise og rådgivning i forhold til, hvordan ressourcerne bedst udnyttes, er uundværlig, når ressourcerne er små i starten. Derudover vil du ikke støde ind i økonomiske overraskelser med en revisor til at holde overblikket for dig.

Du kan læse mere om at have en revisor med på sidelinjen fra opstarten fra en iværksætter, der selv har været processen igennem her.

Men inden du tager revisoren med på råds, kan det være en god ide at have følgende opstillet: et driftsbudget og et likviditetsbudget.

Driftsbudget

Driftsbudgettet er et overblik over dine indtægter, omkostninger og faste udgifter i virksomheden. Du opstiller budgettet ved at inddele det i kategorier, og estimere hver posts numeriske værdi.

Her kan du se et eksempel på, hvordan sådan et budget kan opstilles:

De forskellige poster er ikke fuldkommen, og modellen skal derfor betragtes som vejledende og som inspiration.

De fleste driftsbudgetter, lig ovenstående eksempel, er struktureret efter den såkaldte dækningsbidragsmetode, der kan betragtes som et forhold mellem indtægter og omkostninger. Når du trækker dine omkostninger fra dine indtægter, som eksemplificeret, får du nemlig dækningsbidraget.

Renteudgifter indgår også i det viste driftsbudget, da det oftest er nødvendigt at optage et lån for at kunne etablere virksomheden. I eksemplet på et startbudget, som fremvises i del 2 af denne guide, Opstarten: det skal du have på plads, når du starter virksomhed, løber summen af alle etableringsomkostninger op i et beløb som langt de fleste vil have behov for en bank til at understøtte dem i at investere i deres virksomheds opstart.

Slutteligt indgår afskrivninger også i eksemplet, da det er vigtigt at betragte den faldende værdi, som ting du køber til din virksomhed, har. Du skal bogføre den tabte værdi over en årrække; Oftest bogføres denne som et beløb, der beregnes på baggrund af et procentvist (mellem 0-25%) fald.

Likviditetsbudget

Likviditetsbudgettet udformes for at give dig et overblik over om virksomheden har likviditet til at betale sine udgifter.

Der findes to forskellige metoder til at stille sit likviditetsbudget op: pengestrømsmetoden og beholdningsforskydningsmodellen. Sidstnævnte er den mest brugte, og også den som vi vil eksemplificere. I driftsbudgettet arbejder du med indtægter og omkostninger, hvor du i likviditetsbudgettet arbejder med indbetalinger og udbetalinger. Det er en god ide at indregne en buffer i dit budget til uforudsete udgifter, og altså skal budgettet (helst) give et positivt resultat.

Hvornår skal jeg bruge en revisor/bogholder?

Som kort nævnt, er det en rigtig god ide at have en revisor med på sidelinjen fra start. Fra start vil sige nu, hvor du har stillet dit likviditetsbudget op. Nu har revisoren nemlig et udgangspunkt at arbejde videre med. Da vi selvfølgelig går ud fra, at du har ambitioner om at din virksomhed skal vækste, er det en rigtig god ide at have en revisor med på råds ved større økonomiske beslutninger om investering eller ekspansion.

En bogholder er tilmed vigtig at have tilknyttet sin virksomhed. Dette er især sandt, hvis du har ansatte, da din bogholder ofte vil stå for lønkørsel.

Revisoren og bogholderen er i virkeligheden din professionelle hjælp til driftsopgaver. Som virksomhedsejer er der mange deadlines som du skal have styr på, og oven i de øvrige ledelsesmæssige og driftsmæssige opgaver som du står i spidsen for, kan det være en god investering at ansætte en revisor og/eller bogholder til at aflaste dig.

Vi ville til hver en tid anbefale dig at investere i professionel revision og inddrage det som led i budgettet.

Du skal læse mere om, hvad det koster at have henholdsvis en revisor og bogholder her:

Om Ageras

Skal du bruge en revisor eller bogholder i forbindelse med opstart af din virksomhed? Så spar den tunge søgning, og lad Ageras finde din nye samarbejdspartner. Ageras er specialister i at finde det helt rette match til den opgave du stiller. Vi tilbyder dig uforpligtende tilbud fra tre forskellige specialister, der har skræddersyet deres henvendelser til din specifikke opgave.

Jeg vil gerne have tre tilbud

Har du allerede fundet din specialist hos os, men har spørgsmål til nogle eller flere af elementerne i denne artikel, står vores kompetente team klar til at hjælpe dig. Husk, at du altid kan give os et kald på 77 34 80 81

Posted: 28 Nov, 2018

Mette Kamper Ahlgreen

Læs mere fra denne skribent

Ageras yder ikke individuel økonomisk eller juridisk rådgivning, men samarbejder i stedet med advokater og revisorer, der kan hjælpe dig videre. Udfyld formularen herunder og modtag tilbud fra professionelle rådgivere indenfor ganske kort tid.

Klik her for at få tilbud fra advokater og revisorer