Når du skal indgå en bolighandel er der meget at forholde sig til. Du vil bl.a. blive konfronteret med begreber som berigtigelse og bankgaranti og meget andet. Men fortvivl ikke! Vi fører dig gennem processen for berigtigelse af en bolig fra A - Å, så du har den rette indsigt inden du påbegynder din boligjagt.

Derfor bør boligen berigtiges

Når en boligadvokat berigtiger bolighandlen vil det sige, at vedkommende sørger for at handlen afsluttes som aftalt. Du får et advokatforbehold i købsaftalen, hvilket betyder, at aftalen kun er juridisk gældende for dig som køber, hvis din navngivne advokat kan stå inden for aftalen. Uden berigtigelse er din drøm om et boligkøb ikke realiserbar.

Du får hjælp til alt det praktiske i forbindelsen med afslutningen af handlen, altså selve berigtigelsen, og du får juridisk sikkerhed for, at alt foregår som det skal. Hvis noget overses i forbindelse med handlen, som ender med at stille dig dårligt som køber, er det advokatens ansvar at rede bod på dette, da det er vedkommendes lovpligtige ansvarsforsikring, der betaler.

Hvordan foregår berigtigelse?

Berigtigelse sker gennem købsaftalen, hvorerefter køber modtager købesum og bliver den juridiske ejer af ejendommen. Ejendommen tinglyses efterfølgende og deponeres. Deponeringen sker ved, at køber indbetaler kontant udbetaling til sælgers ejendomsmægler og bank.

Deponering sørger for, at betalingen sker hensigtsmæssigt og efter aftale. Når køber har indbetalt den kontakte udbetaling, så stilles der en bankgaranti for køber. Deponeringen varer indtil skødet bliver tinglyst, og så udbetales købesummen derefter til sælger.

På billedet kan man se en stue i en bolig i varme farver, man kan se en grå sofa, et brunt træbord og træstole og en loftsplante med grønne blade, derudover kan man se en reol med farverige bøger og et sort skrivebord.

Refusionsopgørelse som en del af berigtigelsen

Ud over at betale købesummen og tinglyse ejendommen, involverer berigtigelse af en bolighandel ofte en refusionsopgørelse. Refusionsopgørelse skal senest 30 dage efter overtagelsesdagen laves, hvis den ikke sker samtidig med reguleringen.

En refusionsopgørelse er i det væsentlige et regnskab over købers og sælgers økonomiske forhold ved afslutningen af ejendomshandlen. For eksempel på overtagelsesdagen, hvor du som køber tager en ejendom i besiddelse, aflæses adskillige målere, herunder dem til vand og el. Disse aflæsninger, som er en del af refusionsopgørelse, viser den forudbetaling, som sælgeren har foretaget.

Sælger kan enten få pengene udbetalt aconto tilbage eller betale ekstra afhængigt af sælgers tidligere brug, og det er sikret, at køber på denne måde kun betaler for sit eget forbrug.

Det endelige regnskab mellem køber og sælger er kendt som en refusionsopgørelse, og når den er afgjort, betragtes køberen som den legitime ejer. I de fleste tilfælde er det i købsaftalen angivet, hvem der skal stå for tilbagebetalingen.

Hvem kan berigtige din handel?

Der som udgangspunkt inden regler for, hvem der kan berigtige en bolighandel - det skal dog være en advokat, der foretager berigtigelsen. Vi vil anbefale en køber at benytte sin egen advokat. Købers advokat kan nemlig identificere problemer i købskontrakten, som kan spare dig som køber for store pengesummer.

 

Søger du en boligadvokat?

Det har aldrig været nemmere at finde den rette jurist eller advokat. På blot fem minutter lære vi dig, din virksomhed og dine behov at kende.

Sælger kan i princippet også bestemme valget af advokat, en såkaldt bestallingshavende advokat, som sikrer at sælgers interesser bliver varetaget forhold til at købesummen udbetales til tiden.

Hvad koster berigtigelse af bolighandel?

Alene beregtigelse af bolighandler koster ofte mellem 3500 og opefter. Vi anbefaler dog, at du bruger en rådgiver i hele din ejendomshandel for at sikre, at alt det nødvendige papirarbejde, som f.eks. berigtigelsesaftalen, samt de forskellige vilkår og betingelser, er som de skal være. 

Hvordan og hvorledes med bankgarantien?

Bankgarantien stiller en sikkerhed for at købesummen bliver udbetalt korrekt - og til tiden. Bankgarantien formuleres af køber og købers bank og den stilles for sælger. Muligheden for bankgaranti bunder i at køber for det meste kun skal betale 5% af købesummen. Derfor skal sælger bruge en form for garanti for at den resterende købesum bliver betalt på overtagelsesdagen. Uden en bankgaranti kan sælger risikere at vente længe på de resterende 95%.

Bankgarantien bliver som regel formuleret i købsaftalen. Som regel bliver garantien stillet 8 til 10 dage efter at købsaftalen er underskrevet af både køber og sælger. Bankgarantien koster, men det er forskelligt fra bank til bank, hvad satsen ligger på. Derfor anbefaler vi dig at forhøre dig hos din egen bank, så du kan få den helt rette rådgivning.

Der er selvfølgelig meget mere, som du kan dykke ned i, når det kommer til ejendomshandel. Du kan for eksempel læse om ejendomsadministration, så får du en bredere viden i forhold til ejendomme, både som køber og sælger og i forhold  til erhverv og privat. Hvis du dog allerede nu har den information, som du skal bruge, så kan du finde den helt rette advokat nedenfor.

Hjælp til berigtigelse af bolighandel

Vi anbefaler altid, at du vælger en boligadvokat til at bistå dig under handlen. Hos os i Ageras har du mulighed for at finde en boligadvokat til at hjælpe dig videre med berigtigelse af din handel. Det foregår ved, at du udfylder formularen, hvorefter vi sætter dig i forbindelse med op til tre advokater, der kan hjælpe dig.

De tre advokater kommer alle med et tilbud – og du skal derfor blot vælge den kandidat som du synes bedst om. På den måde er du sikker på at få en kvalificeret boligadvokat til berigtigelse af din bolighandel - uden at skulle bruge yderligere tid herpå. Det er helt gratis og uforpligtende.

 

Artiklens indhold

Få 3 Tilbud