Dette blogindlæg beskriver fem af de mest vanvittige retssager igennem tiden. De første fire sager har det samme tilfælles: Søgsmålet har i sidste ende givet bagslag, og skabt dårligt ry og rygte for sagsøgeren, og så er de alle anlagt i USA. Men så stopper sammenligningerne også der.

Når drømmen er meget mere end bare en øl..

En af de vildeste retssager igennem tiden begyndte i 1991. Richard Overton, en fyr med en stor passion for at drikke øl, sagsøgte virksomheden Anheuser-Busch for 10.000 dollars for vildledende markedsføring. Han mente at virksomhedens reklamer i TV, havde påvirket ham både mentalt og økonomisk.

I reklamen ser man en mand drikke Bud Light på stranden omringet af smukke bikiniklædte damer. Anheuser-Busch havde nok håbet på at kombinationen af øl, strande og letpåklædte damer, ville give salget af øl et nøk op af – specielt med fokus på den mandlige målgruppe.

Richard Overton havde dog en helt anden forståelse af reklamen, og mente at den var vildledende. Lige meget hvor mange øl han drak, tiltrak han ikke nogle unge halvnøgne damer, hvilket i sidste ende havde påvirket ham følelsesmæssigt og psykisk.

Sagen blev selvfølgelig afvist, men Overton endte ud med rygtet som en sexuelt frustreret fyr, der drikker Bud Light, så han kan finde smukke piger, og har svært ved skælne fantasi og virkelighed.

Tjener, der er en finger i min mad!

Anne Ayala sagsøgte i 1995 fastfood-kæden Wendy’s. Hun påstod at hun havde fundet en finger i en chili con carne, som hun havde bestilt på en af deres restauranter i San Jose.

Hun påbegyndte et søgsmål mod det store franchise, og det blev hurtigt til en stor historie i de nationale medier.

Det viste sig dog efter en grundig undersøgelse, at fingeren umuligt kunne være blevet kogt i retten i tre timer på 170 grader, eller på nogen måde anbragt i retten før servering. Konklusionen blev dermed at fingeren var blevet placeret i retten efter at den var solgt til damen.

Senere viste det sig, at Anne Ayala’s mand havde købt fingeren for 100 dollars fra en kollega som netop havde mistet sin finger i en arbejdsskade.

Anne Ayala og hendes mand erklærede sig skyldig i anklagerne om at indgive et falsk forsikringskrav og fik henholdsvis 9 og 12 år i fængsel. Herudover sagsøgte Wendy’s parret for 2,5 millioner dollars for at skade deres omdømme.

Er du ikke ham fra Space Jam?

En spektakulær sag udspillede sig i 2006, da Allen Heckard fra Portland, USA, sagsøgte Michael Jordan for 416 millioner dollars. Grundlaget for sagen var, at Heckard mente ligheden mellem ham og basketball-legendens udseende var så stor, at det havde påført ham permant psykisk skade.

Heckard, der er omkring 15 cm lavere end Jordan, hævdede, at han ikke kunne gå i kirke, køre transport i offentligheden, dyrke sport i parker eller spise på restauranter, uden at han blev forvekslet med den tidligere Chicago Bulls stjerne.

Muligvis kunne det have noget at gøre med Heckard’s skaldede hoved, øreringe og Air Jordan sneakers. Heckard udtalte selv, ”Jeg bliver konstant anklaget for at ligne Michael Jordan og det er meget ubehageligt for mig. Selv når jeg går ned på træningsbanen for at spille basket, bliver jeg anklaget for at spille på samme måde som ham”.

Det kan være lidt svært at se hvad Heckard i virkeligheden klagede over. Han endte dog også med at trække søgsmålet tilbage.

54 millioner dollars for et par bukser?

I 2007 sagsøgte Roy Pearson, en dommer fra Washington, et familiedrevet rengøringsfirma efter at have mistet et par af sine bukser. Han påstod at firmaet’s ejere, Soo og Jin Chung, havde byttet hans 800 dollars bukser ud med en billig efterligning. 

Firmaets ejere prøvede at indgå et forlig med dommeren ved at tilbyde 12.000 dollars for deres fejltagelse, men Roy Pearson var ikke tilfreds. Han krævede en sensationel stor erstatning på 67 millioner dollars for hans beklædningsgenstand. Ifølge Pearson havde rengøringsfirmaet brudt et løfte om kundetilfredshed. Senere sænkede han kravet til 54 millioner dollars.

Pearson forklarede dommer Judith Bartnoff, at sagen havde påvirket ham mentalt og at han aldrig før havde følt sig så snydt og bedraget.  

Dommeren besluttede i sidste ende at Pearson ikke havde ret til nogen form for erstatning. Desuden blev han pålagt at betale sagsøgtes omkostninger på 100.000 dollars.

Sagen skabte stor medieopmærksomhed og blev brugt som inspiration til et afsnit af tv-serien Law & Order. Som om det ikke var nok, besluttede en bestyrelse (D.C. Board of Professional Responsibility), at Roy Pearson havde begået to grundlæggende etiske overtrædelser. Hans handlinger kunne ikke understøttes af loven, og derfor besluttede udvalget at udelukke ham fra at udøve advokatvirksomhed i to år. Det blev også besluttet, at Pearson skulle informere potentielle nye kunder om rengøringssagen, inden der blev indgået et kontraktmæssigt forretningsforhold.

Aben der tog en selfie...

I 2011 var David Slater, en britisk naturfotograf, taget til den indiske ø Sulawesi for at tage billeder af naturen og dyrelivet. Under fototuren blev han venner med en abeflok af arten makakaber. En af aberne, Naruto, stak af med fotografens kamera og tog i den forbindelse en selfie (billedet). Dette endte ud i et ret så sjovt naturbillede, men blev også indledningen til en retsag, der strakte sig over flere år.

Det store spørgsmål i denne sag var: Hvem har ophavsretten? David Slater mente selvfølgelig at han havde rettighederne til billedet, da billedet blev taget med hans kamera, og han argumenterede for at billedet aldrig var blevet taget, hvis ikke han havde taget sit kamera med i junglen.

I 2011 lagde Wikipedia billedet ud til fri brug. Der blev fra Wikipedias side argumenteret for, at aben havde rettighederne til billedet, da det var den, der havde taget det. Da aber ikke har copyright, mente Wikipedia at billedet var til fri afbenyttelse. Det blev derfor ved retten besluttet at aben havde ligeså meget ret til billedet som David Slater.

I 2015 tog sagen en tvist, da dyreorganisationen PETA gik ind i sagen. Organisationen sagsøgte Slater på vegne af aben, fordi Slater havde brugt det omtalte selfie i en bog, og de hævdede at alle penge tjent på billedet skulle gå til aben, dens familie og nærmiljø. Først blev sagen afvist, herefter appelleret fra PETA og afvist igen.

Sagen fortsatte dog, og i september 2017 blev der indgået et forlig mellem David Slater og PETA, med en aftale om at David Slater fik rettighederne til billedet, mod at han donerer 25 % af sin profit til dyreorganisationen med fokus på at redde abe-arten. Herudover har de involverede advokater bedt retten om at afvise den tidligere dom i sagen, der gav dyr mulighed for at kunne få ophavsret over egne billeder.

David Slater har dog efterfølgende fortalt, at sagen har påvirket ham i sådan en grad, at han har mistet lysten til at tage billeder og har derfor valgt en ny karrierevej som hundelufter og tennistræner. Han har dog ikke fortrudt at have publiceret billedet, da makakaberne har fået meget opmærksomhed under sagsforløbet.

Har du behov for en advokat?

Ageras har hjulpet utallige klienter med at finde den helt rette advokat til at stå for deres retssag.

Når du kontakter Ageras, vil vi analysere dine behov, og herefter matche dig med op til tre gode samarbejdspartnere.

Klik her for at få tilbud fra advokater

Artiklens indhold

Få 3 Tilbud