Man hører ofte ordet fuldmagt, men hvad betyder det egentlig, og hvordan benytter man det? De fleste har hørt om en fuldmagt f.eks. i forbindelse med at hente en pakke for en anden på posthuset, men der er mange andre situationer, hvor det kan være en fordel at have oprettet en fuldmagt. Vi kommer ind på, hvad en fuldmagt omhandler, giver et eksempel på en fuldmagt skabelon og meget mere i denne artikel.

Hvad er en fuldmagt? 

En fuldmagt er en aftale mellem to parter, hvor den ene part giver den anden part tilladelse til at træffe beslutninger på vedkommendes vegne. 

Der vil derfor altid være minimum tre parter involveret:

  • Fuldmagtsgiver 
  • Fuldmægtige
  • Løftemodtager 

Fuldmagtsgiver er personen eller virksomheden, som ønsker at handle med en tredjepart (løftemodtager), men selv er forhindret i at deltage i transaktionen. Fuldmægtige er personen, der modtager fuldmagten og kan handle på fuldmagtsgivers vegne. 

Fuldmagtsgiver kan opstille nogle retningslinjer i fuldmagten, som sikrer, at fuldmægtige kun kan handle indenfor de valgte rammer. Og hvad betyder det så helt præcist?

Lad os sige, at du er på udkig efter en brugt bil. Din drømmebil kommer på markedet, og din bror ringer til dig og fortæller, at den kan blive din, men du skal slå til med det samme. Problemet er, at du sidder på en strand i Thailand og nyder din ferie. Men du har heldigvis læst denne artikel og ved derfor, at du kan benytte en fuldmagt til at give din bror tilladelse til at gennemføre handlen for dig. 

Hvis du vil være helt sikker på, at din fuldmagt udfyldes korrekt, er det en god idé at få en advokat til at udarbejde den. Du kan læse mere om advokater og deres priser her, ellers tryk på knappen nedenfor og modtag tre gratis uforpligtende tilbud fra advokater. 

Søger du en advokat eller jurist?

Det har aldrig været nemmere at finde den rette. På blot fem minutter lære vi dig og dine behov at kende.

Kan alle oprette en fuldmagt? 

Nej. Der er to hovedregler, som skal overholdes, hvis du vil oprette en fuldmagt:

  1. Fuldmagtsgiver skal være over 18 år
  2. Fuldmagtsgiver skal være ved deres fornufts fulde brug

Og hvad menes der så med “ved fornufts fulde brug”? Det betyder, at hvis du ikke er i stand til at varetage dine egne interesser, grundet eksempelvis sygdomme som demens, så kan du ikke oprette en fuldmagt. For ikke at ende i sådan en situation kan man gøre brug af en fremtidsfuldmagt, hvilket vi kommer ind på om lidt. 

Hvor lang tid gælder en fuldmagt? 

Som vi kom ind på tidligere, har fuldmagtsgiver mulighed for at sætte nogle retningslinjer op for fuldmagten. Det er her muligt at bestemme, hvor længe fuldmagten skal være gældende. 

Hvad er en fremtidsfuldmagt? 

Det kan være en rigtig god idé at have lavet en fremtidsfuldmagt i god tid. Den træder nemlig først i kraft, når fuldmagtsgiver ikke længere selv er i stand til at træffe beslutninger. Hvis du som virksomhedsejer eksempelvis bliver påkørt eller får en blodprop, så vil du have sparet din virksomhed og ansatte for meget tid og besvær, da der med det samme vil være en til at træde i dit sted.

Man kan sammenligne en fremtidsfuldmagt med en ulykkesforsikring. Begge dele er vigtige at have, men man håber selvfølgelig på, at det aldrig skal bruges.

 

Fuldmagt skabelon

For at oprette en simpel fuldmagt til privat brug kan du gøre brug af nedenstående skabelon. Du skal udfylde navn, adresse, CPR-nummer og kontaktoplysninger på dig selv og den du giver fuldmagten til. Det er derudover vigtigt, at du beskriver så præcist som muligt, hvad fuldmagten omhandler og hvor længe den er gældende. 

 

Skabelon til oprettelse af en fuldmagt

Andre relevante blog posts

  1. Læs mere om kontrakter og kontraktsindgåelse her.
  2. Læs mere om købsaftaler her.
  3. Læs mere om handelsbetingelser her.

Artiklens indhold