Man hører ofte ordet fuldmagt, men hvad betyder det egentlig, og hvordan benytter man det?
De fleste har hørt om en fuldmagt f.eks. i forbindelse med at hente en pakke for en anden på posthuset, men der er mange andre situationer, hvor det kan være en fordel at have oprettet en fuldmagt.
Vi kommer ind på, hvad en fuldmagt omhandler, giver et eksempel på en fuldmagt skabelon og meget mere i denne artikel.
Hvad er en fuldmagt?
En fuldmagt er en aftale mellem to parter, hvor den ene part giver den anden part tilladelse til at træffe beslutninger eller handle på vedkommendes vegne.
Der vil derfor altid være minimum tre parter involveret:
-
Fuldmagtsgiver
-
Fuldmægtige
-
Løftemodtager
Fuldmagtsgiver er personen eller virksomheden, som ønsker at handle med en tredjepart (løftemodtager), men selv er forhindret i at deltage i transaktionen. Fuldmægtige er personen, der modtager fuldmagten og kan handle på fuldmagtsgivers vegne.
Fuldmagtsgiver kan opstille nogle retningslinjer i fuldmagten, som sikrer, at fuldmægtige kun kan handle indenfor de valgte rammer. Og hvad betyder det så helt præcist?
Lad os sige, at du er på udkig efter en brugt bil. Din drømmebil kommer på markedet, og din bror ringer til dig og fortæller, at den kan blive din, men at du skal slå til med det samme
Problemet er, at du sidder på en strand i Thailand og nyder din ferie. Men du har heldigvis læst denne artikel og ved derfor, at du kan benytte en fuldmagt til at give din bror tilladelse til at gennemføre handlen for dig.
Hvis du vil være helt sikker på, at din fuldmagt udfyldes korrekt, er det en god idé at få en advokat til at udarbejde den. Du kan læse mere om advokater og deres priser her, ellers tryk på knappen nedenfor og modtag tre gratis uforpligtende tilbud fra advokater.

Søger du en advokat eller jurist?
Det har aldrig været nemmere at finde den rette. På blot fem minutter lære vi dig og dine behov at kende.
Kan alle oprette en fuldmagt?
Nej. Der er to hovedregler, som skal overholdes, hvis du vil oprette en fuldmagt:
- Fuldmagtsgiver skal være over 18 år
- Fuldmagtsgiver skal være ved deres fornufts fulde brug
Og hvad menes der så med “ved fornufts fulde brug”? Det betyder, at hvis du ikke er i stand til at varetage dine egne interesser, grundet eksempelvis sygdomme som demens, så kan du ikke oprette en fuldmagt.
For ikke at ende i sådan en situation kan man gøre brug af en fremtidsfuldmagt, hvilket vi kommer ind på om lidt.
Hvem kan vælges som fuldmægtig?
I princippet bestemmer du helt selv, hvem der skal være fuldmægtig. Personen skal gerne være pålidelig, myndig og i stand til at varetage opgaven. Det er rigtig vigtigt, at det er en person du stoler på, og som du stoler på kan varetage opgaven på en forsvarlig og kompetent måde.
I princippet bestemmer du også selv, om du vil have én eller flere fuldmægtige. Det kan dog være en fordel at ‘nøjes’ med én, da der kan opstå uenigheder med sideordnede fuldmægtige, hvis du har flere. På den måde kan du i yderste konsekvens risikere, at der ikke kan handles i henhold til fuldmagten.
Hvis du er nervøs for, at din oprindelige fuldmægtige ikke længere kan varetage opgaven, og du derfor gerne vil have flere, kan du i stedet indsætte en alternativ fuldmægtig. Den person vil i så fald kunne tage over, hvis den oprindelige fuldmægtige ikke længere kan eller vil påtage sig opgaven.
Hvor lang tid gælder en fuldmagt?
Som vi kom ind på tidligere, har fuldmagtsgiver mulighed for at sætte nogle retningslinjer op for fuldmagten. Det er her muligt at bestemme, hvor længe fuldmagten skal være gældende.
Forskellige typer af fuldmagter
En fuldmagt kan både afgrænsens til enkelte opgaver, eller udformes så bredt, at den dækker alle forhold. Det er hvad man kalder en generalfuldmagt.
Men overordnet set, findes der tre forskellige typer fuldmagter, som vi vil gennemgå herunder.
Almindelig fuldmagt
En almindelig fuldmagt kan laves på tre forskellige måder.
-
En fuldmagt begrænset til én enkelt handling. Eksempelvis hvis der skal hentes en pakke.
-
En vedvarende fuldmagt til at handle på særlige områder. Det kan f.eks. være i henhold til din relation til banken (en såkaldt bankfuldmagt) eller i forhold til hele din økonomi.
-
Den sidste type af almindelige fuldmagter er en generalfuldmagt. Den giver ret til at handle på alle tænkelige områder.
Fremtidsfuldmagt
Det kan være en rigtig god idé at have lavet en fremtidsfuldmagt i god tid. Den træder nemlig først i kraft, når fuldmagtsgiver ikke længere selv er i stand til at træffe beslutninger.
Hvis du som virksomhedsejer eksempelvis bliver påkørt eller får en blodprop, så vil du have sparet din virksomhed og ansatte for meget tid og besvær, da der med det samme vil være en til at træde i dit sted.
Man kan sammenligne en fremtidsfuldmagt med en ulykkesforsikring. Begge dele er vigtige at have, men man håber selvfølgelig på, at det aldrig skal bruges.
Digital fuldmagt
En digital fuldmagt kan laves, når man gerne vil give en anden person tilladelse til at repræsentere en i forbindelse med de forskellige offentlige myndigheders selvbetjeningsløsninger. Det kan eksempelvis være når man skal søge om pension eller andre offentlige ydelser.
Hvordan tilbagekalder man en fuldmagt?
Som udgangspunkt er en fuldmagt gældende, indtil fuldmagtsgiver eventuelt vælger at trække den tilbage. For at tilbagekaldelsen skal betragtes som værende gyldig, skal fuldmagtsgiver være ved sin fornufts fulde brug, når fuldmagten tilbagekaldes.
- Når en ganske almindelig fuldmagt skal tilbagekaldes, skal fuldmagtsgiver oplyse den fuldmægtige om, at fuldmagten ikke længere gælder, og derfor skal vedkommende levere fuldmagts-dokumentet tilbage.
- Hvis du har lavet en fremtidsfuldmagt, gælder der nogle lidt andre regler for tilbagekaldelse. I og med at fremtidsfuldmagten til at starte med er vedkendt foran en notar, skal tilbagekaldelsen også ske foran notar. Og hvis fremtidsfuldmagten er sat i kraft af Familieretshuset, er det dem som skal vurdere om betingelserne for tilbagekaldelse er opfyldt. Det gør sig også gældende ved en fremtidsfuldmagt, at du skal være ved din fornufts fulde brug, førend tilbagekaldelsen kan blive accepteret. En fremtidsfuldmagt kan også bortfalde, hvis der er blevet etableret et værgemål på det område, som fremtidsfuldmagten dækker over. Den ophører som udgangspunkt også, når fuldmagtsgiver dør.
Fuldmagt skabelon
For at oprette en simpel fuldmagt til privat brug, kan du gøre brug af nedenstående fuldmagt skabelon. Du skal udfylde navn, adresse, CPR-nummer og kontaktoplysninger på dig selv og den du giver fuldmagten til.
Det er derudover vigtigt, at du beskriver så præcist som muligt, hvad fuldmagten omhandler og hvor længe den er gældende. Sådan en simpel type fuldmagt skabelon kan være ganske fin på de helt simple fuldmagter, men hvis det drejer sig om mere komplicerede sager som økonomi eller andre personlige forhold, kan det være en fordel at undgå fuldmagt skabeloner, og i stedet tage kontakt til en professionel.
Heldigvis kan du gennem Ageras hurtigt få tilsendt tre tilbud på udarbejdelse af en fuldmagt. Det har aldrig været nemmere at finde den rette, end det er her hos Ageras. På blot fem minutter lære vi dig og dine behov at kende, og her får du ikke en tilfældig fuldmagt skabelon, men en professionel udarbejdet en af slagsen, som sikrer at din fuldmagt bliver præcis som den skal være.
Højreklik på billedet og download vores fuldmagt skabelon
Hjælp til fuldmagt
Hvis du vil være helt sikker på, at din fuldmagt udfyldes korrekt, er det en god idé at få en advokat til at udarbejde den.Du gennem Ageras hurtigt få tilsendt tre tilbud på udarbejdelse af en fuldmagt.
Det har aldrig været nemmere at finde den rette, end det er her hos Ageras. Udfyld formularen så vi lærer dig og dine behov at kende. Så matcher vi dig med en ekspert som sikrer, at din fuldmagt bliver præcis som den skal være.
Andre relevante blog posts
- Læs mere om kontrakter og kontraktsindgåelse her.
- Læs mere om købsaftaler her.
- Læs mere om handelsbetingelser her.