I den seneste tid er der kommet et større fokus på ophavsretlige krænkelser. Det er som udgangspunkt en god ting, da ophavsretlige krænkelser er et brud på loven og kan have negative konsekvenser i forbindelse med online markedsføring; Og fordi det er dårlig stil at kopiere – ikke stjæle – andre menneskers arbejde.

Desværre har dette ført til en række guldgravere, der med marginale krænkelser forsøger at score enorme godtgørelser med uvidenhed hos krænkeren som det primære våben.

Vi er blevet kontaktet af flere de seneste måneder, der har kopieret mindre tekster og er mødt med godtgørelseskrav på 50.000 kroner. Beløbet 50.000 kroner falder lige ind under rammerne for småsager og er derfor hvor mange starter deres sag. I flere af sagerne har 50.000 kroner været i hvert fald 49.000 kroner for højt.

Derfor skiver vi dette indlæg – for at sætte lidt perspektiv i ophavsretlige krænkeler og for at hjælpe dig, der lige har modtaget et brev med et enormt godtgørelseskrav.

Erstatning og godtgørelse er IKKE det samme

Lad os først slå en misforståelse ihjel.

Får du et brev eller en besked med krav om 50.000 kroner i erstatning for at have kopieret en tekst kan du passende smide brevet væk – personen i den anden ende ved sandsynligvis ikke, hvad han laver.

Erstatning forudsætter et beviseligt tab. Det er meget svært at bevise et tab i forbindelse med ophavsretlige krænkelser. Derfor skal der ikke søges erstatning, men godtgørelse, der i modsætning til erstatning ikke kræver beviseligt tab.

Søger du en ny advokat eller jurist?

Det har aldrig været nemmere at finde den rette jurist eller advokat. På blot fem minutter lære vi dig, din virksomhed og dine behov at kende.

Standardtakster

Derefter kan du kigge på beløbet. Det er svær at afgøre billede eller en teksts værdi, men vi kan give dig et par ledetråde.

Standard for et stykke tekstkopiering er ophavsretshaver udgifter til anskaffelse + 100 % i kompensation. Er teksten købt for 500 kroner og ophavsretten overdraget, kan ophavsretshaver kræve 1.000 kroner + moms.

Er teksten selv skrevet, skal ophavsretshaver godtgøre hvor lang tid teksten har taget at skrive, gange med egen timeløn og lægge 100 % oveni.

Eksempel: Vedkommende har en timeløn på 500 kroner. DE har brugt 2 timer på at researche til og skrive en god tekst om ophavsretlige krænkelser. En af deres konkurrenter kopierer teksten stykke for stykke. Skribenten tager kopier for at kunne bevise kopieringen og kræver 2x 500 kroner + 100 % = 2.000 kroner + moms, samlet 2.5000 kroner i kompensation.

For billeder er tilfældet det samme. Har du betalt ved du, hvor meget dit billede har kostet, og har du selv taget det skal du udregne timeløn og kompensation. Har du kopieret en tekst på 100 ord, bør du nægte at betale mere end 500-1.000 kroner. Et enkelt billede ligeledes.

Har du kopieret 30 produkttekster ser den værre ud, og det kan ende med at blive ret dyrt for dig.

Vær opmærksom på, at din betaling for din kopiering IKKE betyder, du fortsat må bruge teksten!

Der er undtagelser til alt. Morten Kristenson – som har skrevet dette gode indlæg på JUF.dk – har fået som krænket fået 10.000 kroner tildelt af byretten i Odense for en tekst på 951 ord.

En advokat har sendt mig et brev

Vi har snakket med to personer i den sidste måned, der fik et brev fra en advokat med en masse paragraffer, kancellier –sprog og store godtgørelseskrav. De var bange.

Det er der ingen grund til.

Nogle advokater kan nærme sig grænsen mellem et krav og trusler. Føler du dig dårligt og urimeligt behandlet kan du klage over advokaten til Advokatnævnet. Dette skal du gøre inden for 3 måneder.

Ignorer forbehold for flere krav, paragraffer og flot sprog i brevet. Se på indholdet. Har du kopieret to tekster á 1.000 ord skal du ikke frygte at betale 50.000 kroner for det. 

Lad være med at kopiere

Lad være med at tage billeder og tekst, der ikke tilhører dig. Skriv dine tekster, tag dine egne billeder eller betal for dem.

Det andet er træls for ophavsretshaveren og det kan ende med at koste dig mange penge.

Men er uheldet ude, skal du huske dine rettigheder og huske at sætte sagen i perspektiv. Så går det nok og det danske retssystem fungerer i sidste ende meget fint!

Herunder en FAQ om ophavsretlige krænkelser:

Hvor kan jeg få hjælp?

Overvej at ringe til en gratis retshjælp. Hvis sagen er tilpas stor kan du også overveje en advokat.

Skal krænkede kontakte mig og bede mig fjerne det før et krav sendes?

Nej.

Skal krænkede kunne bevise, hvor lang tid teksterne har været online for at kunne kræve et vist beløb?

Nej. Krænkede skal kunne bevise, at teksterne har været online – tidsrummet er irrelevant.

Hvordan finder jeg ud af om kravet er for højt?

Brug din sunde fornuft. Er du krævet 50.000 kroner for to tekster er det alt for meget. 

Hvad hvis det er min medarbejder, der har udført kopieringen?

Er det din medarbejder har du som virksomhedsejer ansvaret. Er det din partner er det virksomhedens ansvar.

 

Artiklens indhold

Få 3 Tilbud