Kan jeg selv udfærdige et skøde?

Som udgangspunkt er der ikke noget, der forhindrer dig i selv at udfærdige et skøde. Et skøde er en for­kortet version af købsaftalen og indeholder helt basale oplysninger, såsom købers og sælgers navne samt oplysninger om ejendom­mens adresse, købesum og pantehæftelser, den offentlige ejendomsvurdering, servitutter og over­tag­elses­dagen.

Små fejl medfører store konsekvenser

Med hjælp fra forskellige hjemmesider kan du sagtens skrive et skøde selv, men medmindre du er meget sikker på de juridiske aspekter, bør du få en professionel rådgiver til at kontrollere, at alle for­muler­inger og oplysninger er korrekte. En lille fejl i skødet eller købsaftalen kan få meget store konsekvenser på længere sigt. Du kan også vælge at lade en advokat udfærdige skødet. Advokaten, der udfærdiger skødet, er dækket af en ansvarsforsikring, og det er købers sikkerhed, hvis noget går galt. Hvis køber lader en privatperson skrive skødet, er det derimod for købers regning og risiko.

Siden 2009 foregår al tinglysning i Danmark elektronisk. Tinglysningskontorerne ved byretterne findes ikke længere, og al tinglysning er samlet ved Tinglysningsretten i Hobro. Skøder tinglyses i dag digitalt på www.tinglysning.dk. Du kan også vælge at give din boligadvokat, bankrådgiver eller ejendomsmægler fuldmagt til at gøre det på dine vegne. Fordi tinglysningen foregår elektronisk, får du øjeblikkeligt svar på, om tinglysningen er gennemført, eller om den er sendt til Tinglysningsretten, f.eks. fordi der er rets­an­mærk­ninger.

Husk et advokatforbehold i skødeaftalen

Et advokatforbehold i din skødeaftale kan redde dig i sidste ende, hvis der rent faktisk gemmer sig juridiske fejl du ikke har opdaget. Hvis du indskriver et advokatforbehold i købs- eller salgsaftalen og skødet, betyder det, at din advokat skal godkende det juridiske før at aftalen får gyldighedskraft. Din boligadvokat kan ikke ændre priser eller detaljer, men blot bekræfte, at de juridiske og formelle krav for aftalen er opfyldt.

Posted: 03 Jul, 2018

Mette Kamper Ahlgreen

Læs mere fra denne skribent

Ageras yder ikke individuel økonomisk eller juridisk rådgivning, men samarbejder i stedet med advokater og revisorer, der kan hjælpe dig videre. Udfyld formularen herunder og modtag tilbud fra professionelle rådgivere indenfor ganske kort tid.

Klik her for at få tilbud fra advokater og revisorer