Med en stigning på 8% i 2017, og dermed en rekord stigning for tredje år i træk, er revisorbranchen officielt kommet sig efter de bøllebank som finanskrisen uddelegerede. Mod revisorbranchens omsætning på 18 mia. kr. distancerer advokatbranchen sig dog vækstmæssigt med blot 13,5 mia. kr, ifølge FSR - danske revisorer. Over de sidste 3 år har revisorbranchen oplevet en vækst på 17%, hvorimod advokatbranchen har oplevet en vækst på blot 10%.

Hvorfor oplever revisorbranchen større vækst end advokatbranchen?

Det skyldes ikke at behovet for advokater er mindsket: Dette kan vi hos Ageras konkludere, ud fra vores klienters efterspørgsler. Ifølge administrerende direktør for FSR - danske revisorer Charlotte Jespersen, forholder revisorbranchen sig “positivt optimistisk” til industriens teknologiske udvikling, der ellers har stort potentiale til at udgøre en stor trussel for det menneskelige aspekt af revisorernes arbejde.

“Men der der er ingen tvivl om, at hvis revisorbranchen fortsætter med at foretage betydelige investeringer for at kunne levere ydelser til den digitale og datadrevne virkelighed, som virksomhederne befinder sig i, så vil du se en fortsat betydelig vækst” meddeler Jespersen til Berlingske.

Ifølge Charlotte er revisorerne gode til at udnytte mulighederne som teknologien fører med sig og bekæmper dermed eventuelle trusler, da kombinationen af menneskeligt og teknologisk arbejde skaber stor værdi for deres respektive klienter. Det er især revisorer med virksomheder som klienter, der mærker at denne værdiskabelse tages varmt imod.

Men tager advokater ikke godt imod den teknologiske udvikling?

Der synes at være en tendens til, at advokater i større grad betragter den teknologiske udvikling som en trussel, hvilket er en tilgang, der måske ikke er helt forkert. Kunstig intelligens nærmer sig en modenhed, der kan medføre at digitale enheder vil give advokater stærk konkurrence. Advokatbranchen har fortsat fat i den lange ende af snoren, men blandt de store danske advokathuse spås det, at traditionelt advokatarbejde sandsynligvis vil blive udført af Ross i fremtiden. (Ross er et system, der bygger på IBMs supercomputer Watson.)

Udviklingen af den kunstige intelligens mener topchef i Bech-Bruun, Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg er en potentielt kritisk fremgang: “Kunstig intelligens kommer til at ændre meget for vores branche. Det store advokatfirma Dentons er gået ind i udviklingen af supercomputeren Ross, som kommer til at fjerne meget af vores arbejde. Vi så det for nylig demonstreret hos Dentons, som forventer, at man i løbet af et par år med få klik kan erstatte fire fuldmægtiges arbejde i en uge.”

Det er dog måske et spørgsmål om at lade sig inspirere af revisorbranchen, og se fordelene ved kunstig intelligens og anvende det som supplement til arbejdet i det bedst mulige omfang. Managing partner hos Kromann Reumert, Arne Møllin Ottosen udtaler til Berlingske at advokatbranchen med fordel kan være på forkant med denne udvikling, hvis den ikke skal overhale arbejde, som i dag foretages af mennesker: “Vi følger digitaliseringen meget tæt, og kunstig intelligens kommer klart til at betyde meget for branchen, når det finder et højere modenhedsniveau. Inden længe vil en hel masse mere ordinære opgaver kunne overtages af computere. Og det er formentlig tættere på, end vi tror. Det viser al teknologisk udvikling.”

Bibeholdelsen af relevans i advokatbranchen handler om at være fremadtænkende, og dette kan Ageras hjælpe dig med. Med Ageras som sparringspartner kan du være på forkant med klienternes og markedets behov, heri også den teknologiske udvikling. På Ageras får du ikke kun tilgængelig rådgivning alle ugens dage, du får også adgang til en markedsplads med mulighed for at møde og igangsætte samarbejde med tusindvis af potentielle klienter. Herudover, tilbyder Ageras dig et moderne CRM-system, som er skræddersyet til advokater.

Opret en gratis demobruger og se om Ageras er noget for dig!

Artiklens indhold

Få 3 Tilbud