Sambeskatning i din koncern - 5 vigtige regler

Ved sambeskatning bliver datterselskaber beskattet gennem et moderselskab (holdingselskab). Det drejer sig om virksomhedstyperne IVS, ApS og A/S. Reglerne for sambeskatning er komplekse, og har f.eks. indflydelse på din virksomheds økonomi og på koncernens ejerskab. Her kan du læse de 5 vigtigste regler for sambeskatning, og danne dig et overblik, så du kan sikre dit holdingselskab bedst muligt.

Få overblik over de 5 vigtigste regler her

Overskud og underskud bliver ikke fordelt ligeligt

  • Hvis alle datterselskaber har et økonomisk overskud, bliver overskuddet fordelt mellem selskaberne.
  • Hvis et af dine datterselskaber har underskud, kan du få en skattemæssig fordel. Underskuddet bliver nemlig modregnet, så der ikke skal betales skat af underskuddet. Derfor skal du som ejer af koncernen betale mindre i skat, end hvis alle dine datterselskaber havde genereret overskud.

Du skal have udpeget dit moderselskab (holdingselskab), inden for en måned

Ifølge selskabsloven skal du udpege, hvilket selskab, der skal være moderselskab, inden der er gået 1 måned. Du bør nøje gennemgå, hvilket selskab, der har bedst potentiale til at styre de administrative processer for hele koncernen. Moderselskabet, også kaldet administrationsselskabet, er nemlig dét selskab, der skal beregne og indberette det fælles regnskab til Skat.

Registrér dit moderselskab hos Skat, og angiv datoen for, hvornår moderselskabet træder i kraft.

Danske regler for sambeskatning er ikke altid obligatoriske

Hvis dit holdingselskab kun har danske datterselskaber, skal sambeskatning ske efter danske regler. Hvis du derimod har datterselskaber i udlandet, kan du selv bestemme, om sambeskatningen skal ske efter danske, eller internationale regler.

Du skal selv registrere nye selskaber på Skats hjemmeside

Dit holdingselskab bliver ikke automatisk registreret hos Skat. Det betyder, at hvis du på et senere tidspunkt ønsker at tilføje et ekstra datterselskab, skal du registrere det på Skats hjemmeside. Her skal du angive dato for stiftelse og indkomstperioden, der skal medregnes i koncernens samlede regnskab.

Ved skilsmisse kan du risikere at dele ejerskabet af dit selskab

Hvis du er gift indgår du i et formuefællesskab med din ægtefælle – og det inkluderer også din virksomhed. Det vil sige, at hvis du ejer et holdingselskab, så har din ægtefælle principielt ret til at overtage halvdelen af ejerskabet ved skilsmisse.

Derfor kan det være dyrt at sige ja til medgang og modgang, hvis man ikke udformer en ægtepagt. I en ægtepagt kan du sikre dit ejerskab af holdingselskabet ved hjælp af særeje. Særejet kan omhandle forskellige dele af dit selskab, og der findes også forskellige typer af særeje.

De mest anvendte særejeformer er:

  • Fuldstændigt særeje
  • Kombinationssæreje
  • Skilsmissesæreje.

Suppler gerne din ægtepagt med et testamente, så dit selskab også er sikret i tilfælde af dødsfald.

Bliv matchet med en revisor eller advokat

Ønsker du rådgivning til sambeskatning, eller skal vi hjælpe dig med at udforme en ægtepagt og testamente? Uanset dit behov, så står vi klar til at matche dig med den mest kvalificerede rådgiver.

Posted: 03 Oct, 2019

Ageras yder ikke individuel økonomisk eller juridisk rådgivning, men samarbejder i stedet med advokater og revisorer, der kan hjælpe dig videre. Udfyld formularen herunder og modtag tilbud fra professionelle rådgivere indenfor ganske kort tid.

Klik her for at få tilbud fra advokater og revisorer